Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ядерна стратегія Трампа

Як США планують стримувати Росію
05 лютого, 18:25
ФОТО REUTERS

Днями міністерство оборони США опублікувало черговий «Огляд ядерної політики-2018» (Nuclear Posture Review — NPR), у якому викладена оцінка ядерних загроз і стратегія дій США в цій сфері. Зокрема, у преамбулі зазначено, що за вісім років, які минули з моменту публікації попереднього огляду, «ситуація в плані глобальних загроз, зокрема дедалі більш явних ядерних загроз з боку потенційних супротивників, помітно погіршилися. Сьогодні США опинилися перед лицем ядерної загрози, яка є більш складною і неоднозначною, ніж будь-коли».

У ядерній доктрині зазначено, що, «Сполучені Штати повинні володіти сучасним, багатофункціональним і стійким ядерним потенціалом, який має залишатися безпечним і надійним доти, доки світ не буде розсудливо позбавлений ядерної зброї».

Також у цьому документі наголошується, що США «мають намір і надалі докладати зусиль на підтримку повного та остаточного знищення ядерної, біологічної та хімічної зброї в усьому світі».

Разом з тим автори доктрини відзначають: «Тим часом як США продовжують скорочувати кількість і знижувати значимість ядерних озброєнь, інші країни, зокрема Росія та Китай, рухаються в протилежному напрямку. Вони поповнюють свої арсенали новими видами ядерних засобів, підсилюють роль ядерних сил у своїх стратегіях і планах, поводяться дедалі агресивніше, зокрема в космічному просторі та в кіберпросторі».

В «Огляді ядерної політики» звертається увага на агресивні дії Північної Кореї і на те, що Іран «зберігає значну частину потенціалу і технічні можливості, необхідні для створення ядерної зброї протягом року з моменту прийняття відповідного рішення».

Крім того, автори огляду звертають увагу на те, що Росія продовжує порушувати цілу низку договорів і зобов’язань щодо контролю над озброєннями. Особливе занепокоєння викликає активність Росії у сфері тактичної ядерної зброї, тому Пентагон побоюється, що відносно мала потужність тактичної ядерної зброї може знизити поріг його використання.

В огляді сформульовані принципи, на підставі яких США можуть застосувати ядерну зброю: «Сполучені Штати готові розглядати можливість використання ядерної зброї лише у виняткових обставинах для захисту життєво важливих інтересів Сполучених Штатів, наших союзників та партнерів. Проте, якщо стримування не принесе бажаних результатів, Сполучені Штати намагатимуться покласти край будь-якому конфлікту з мінімально можливими втратами і на максимально вигідних умовах для США, наших союзників та партнерів».

«День» звернувся до директора Центру воєнно-політичного аналізу Гудзонівського інституту Річарда ВАЙТЦА з проханням прокоментувати значення нової ядерної доктрини США і розповісти, чи вона досягне мети — стримування Росії від використання ядерної зброї низької потужності.

— У новому огляді ядерної політики не запропоновано значного збільшення витрат на ядерні сили США. Він значною мірою продовжує програму, успадковану від адміністрації Обами, щодо модернізації тріади систем стратегічної доставки та інфраструктури ядерної зброї США. Існують деякі нові запропоновані програми: короткострокове розгортання ядерних боєголовок малої потужності на балістичних ракетах, які запускаються з підводних човнів, і можливе довгострокове розгортання нових крилатих ракет морського озброєння, оснащених ядерними боєголовками та ракет середньої дальності наземного базування.

На своїх брифінгах представники адміністрації виправдовували нові програми задля того, щоби російське керівництво відмовилось від думки, що Москва може використати один чи декілька ядерних вибухів для припинення звичайного конфлікту на вигідних для себе умовах.

Російські стратеги явно не підтримують і навіть не обговорюють таку доктрину «ескалація задля деескалації». Оскільки Росія має можливості реалізувати таку стратегію, то чиновники національної безпеки США настільки часто згадують про те, що їхня розвідка повинна підтримувати їхні погляди, і планувальники НАТО розглядали таку тактику, коли зіткнулися з противником, який мав перевагу у звичайних озброєннях під час холодної війни у вигляді Варшавського договору.

Проте незрозуміло, чому наявність ще кількох видів ядерної зброї малої потужності, хоч і з різними системами доставки, не кажучи про літаки, які спроможні нести ядерне озброєння і які є у наявності в США та кількох союзників по НАТО, значно посилило б стримування НАТО проти Росії, хіба що європейські союзники мали б передавати цю точку зору, що могло б виправдати цю зброю для заспокоєння союзників та їхньої відмови від придбання ядерної зброї.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати