Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як «зв’язати» часи-7

Монархія в ХХІ столітті — на прикладі Японської імперії (монархії)
13 липня, 20:39
ФОТО З САЙТА JAPANTIMES.CO.JP

Газета «День» продовжує на своїх сторінках дискусію щодо дієздатності та демократичності інституту монархії в країнах Європи. Ми почали висвітлювати цю тему з прикладу Великобританії. У статті під назвою «Монархічна ідея у ХХI столітті» зазначається, що «для великої частини британців корона — це не просто історичний сувенір, а й цілком працездатний і потрібний у сучасному світі інститут». З другого боку, автор «Дня» філософ Андрій Баумейстер навів аргументи на користь того, що монархія є сучасною («День» №78—79). А у «Дні» №№№83—84, 93—94 і 97—98, №102-103, №110-111, №115—116,  (2017), відповідно за 18 травня, 1, 8, 16, 30 червня ц. р., ми розповіли про роль монархії в Данії, Нідерландах, Іспанії, Швеції, Норвегії та Бельгії. Пропонуємо читачам погляд на те, як забезпечується зв’язок минулого з сучасним у Японській імперії (Nihon-koku, Держави Японія).

ПРО ОСОБЛИВОСТІ ЯПОНІЇ ТА КЕЙРЕЦУ

Японія з кількістю населення у 127 млн є третьою за величиною економічною державою у світі після США та Китаю за номінальним ВВП та четвертою за величиною національної економіки у світі після США, Китаю та Індії, з точки зору паритету покупної спроможності.  Зокрема ВВП Японії становить 4,841 трлн доларів. На душу припадає 38281 долар. 

Державний борг Японії становить понад 200% річного валового внутрішнього продукту і є найбільшим серед усіх країн світу.  На сектор послуг припадає три чверті валового внутрішнього продукту.

Японія має велику виробничу потужність і є місцем для деяких найбільших і найбільш технологічно розвинених виробників автомобілів, електроніки, верстатів, сталі та кольорових металів, суден, хімічних речовин, текстилю та продуктів харчування, що переробляються. Сільськогосподарський бізнес в Японії використовує 13% земель країни. На Японію припадає майже 15% світових виловів риби, й за цим показником вона поступається лише Китаю. Чисельність робочої сили становить 66 млн працівників. У країні доволі низький рівень безробіття — майже 4%. Але майже  17% населення перебуває за межею бідності.

Основним статтями експорту Японії є: транспортне обладнання, автотранспортні засоби, виробництво чавуну та сталі, напівпровідники та автозапчастини. Головними імпортними ринками Японії є: Китай, США, Австралія, Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати, Південна Корея та Катар.

ФОТО З САЙТА FREEVISA.COM.UA

А імпортує Японія машини та обладнання, викопне паливо, продукти харчування (зокрема яловичину), хімікати, текстиль і сировину для власних галузей. За ринковими мірками, внутрішні ринки Японії є найменш відкритими для будь-якої країни ОЕСР.

Японія посідає 27-е місце серед 189 країн світу за індексом Простота ведення бізнесу. При цьому податкові надходження є одними з найменших серед розвинених країн світу. Японський варіант капіталізму має багато відмітних рис: система корпоративного управління кейрецу, заснована ще 1600 року, є дуже впливовою, а робота на все життя і кар’єрне зростання, що базується на старшинстві, відносно поширені в робочому середовищі Японії.

Цікаво, що в Японії немає офіційної мови. В країні існує 11 мов, серед яких національною мовою вважається японська.

Продовження теми:

На небі й на землі

«Символ нації та єдності народу»

Про секрети успіху Японської монархії

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати