Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Американський» чобіт у Криму

США допомагають боротися iз пташиним грипом
22 грудня, 00:00
ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ МНС ВІТАЛІЙ РОМАНЧЕНКО ОТРИМАВ ІЗ РУК ДЖОНА ГЕРБСТА СИМВОЛІЧНИЙ КОМПЛЕКТ СПЕЦВЗУТТЯ / ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА / «День»

Учора в Києві знову згадали про знамениті «американські валянки». Щоправда, цього разу це вже не жарти — йдеться про таку серйозну справу, як боротьба iз пташиним грипом. І «валянки» — насправді не валянки, а санітарні чоботи, і не американські, а українські, закуплені Агентством США з міжнародного розвитку для потерпілих регіонів Криму. Також у партії, яка відправилася до АРК, — захисні рукавички, окуляри, халати із фартухами, кілька видів реактивів для лабораторних аналізів (їх закупили в Нідерландах). Загальна вартість цієї гуманітарної допомоги, за словами посла США в Україні Джона Гербста, становить близько 43 тисяч доларів. Незабаром американці збираються передати сучасне лабораторне обладнання ще на 27 тисяч. Пан Гербст зазначив, що ця допомога стала результатом регулярних зустрічей представників США з українськими посадовцями, що почалися ще в жовтні, коли пташиний грип було виявлено в Румунії. «Тільки-но цей вірус було зареєстровано в Україні, США негайно запропонували надіслати своїх експертів до Криму. Однак, на жаль, українська ветеринарна служба досі не надала нам відповіді», — додав посол.

За словами Джона Гербста, США також надають технічну допомогу для проведення інформаційної кампанії, покликаної розказати якомога ширшому колу людей про ризики, пов’язані з вірусом пташиного грипу. «Разом iз українським урядом ми започаткували в українських ЗМІ кампанію з інформування громадськості про безпечність пташиного м’яса українського виробництва. Разом із Міністерством охорони здоров’я та Державною ветеринарною службою України розробили систему соціальної реклами для телебачення й радіо», — сказав посол. Відповідаючи на запитання журналістів, він зазначив, що пташиний грип у Криму не став причиною пожвавлення експорту американської курятини в Україну. «Причина — ваші дуже високі митні тарифи на ввіз продукції птахівництва. Ми впевнені, що від їхнього зниження виграв би насамперед український споживач», — додав Джон Гербст.

Заступник міністра з питань надзвичайних ситуацій Віталій Романченко подякував Сполученим Штатам за надану допомогу. «Вона надходить саме у потрібний час і дозволить провести ширшу кампанію з огляду населення Криму, засоби індивідуального захисту стануть у пригоді фахівцям, які виконують санітарну місію», — сказав він. Віталій Романченко особливо наголосив, що український уряд робить усе для того, щоб стабілізувати ситуацію. «Коштів виділено достатньо, але допомога ніколи не буде зайвою», — заявив представник МНС.

Перший заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Сергій Бережнов повідомив, що боротися з пташиним грипом нам також допомагає Росія. «Фахівці Російського інституту грипу надали достатню кількість тестів для того, щоб обстежити людей. Висловили готовність допомогти Світовий банк та багато країн під егідою ООН»,— повiдомив Бережнов.

Джон Гербст нагадав, що «Україна стала 16 країною світу, де було підтверджено спалах небезпечного пташиного грипу типу H5N1». «На щастя, в Україні ще не встановлено випадків захворювання людей на цю хворобу. У світі ж, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, було зареєстровано 137 випадків захворювання людей, 70 із яких стали смертельними. Вакцини від цього вірусу на сьогодні не існує, і в разі його мутації ми постанемо перед загрозою пандемії. Це серйозна небезпека для України та всього світу, яка потребує глобальної відповіді», — сказав посол. Він додав, що загроза пташиного грипу зберігатиметься. «Навесні повернуться перелітні птахи, які вважаються носіями цього вірусу». За словами Джона Гербста, Агентство США з міжнародного розвитку готове надавати необхідну допомогу й надалі без жодних умов, крім однієї, — що все обладнання надійде безпосередньо до тих, для кого воно призначене.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати