Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Батьківщина» і Гриценко: розлучення

Сергій САС: «Ображатися на обставини навряд чи варто. Відстоювати свою думку — для депутата, тим більше — офіцера має бути святим ділом»
15 січня, 11:21
«МОВНИЙ МАЙДАН». КИЇВ. ЛИПЕНЬ 2012 р. / ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА

Рішення це назрівало давно. Час від часу взаємні звинувачення Анатолія Гриценка та Арсенія Яценюка і членів фракції «Батьківщина» ставали предметом публічного обговорення. Досі все завершувалося без кардинальних рішень. Але в останні дні ситуація вибухнула.

 У понеділок відбулося засідання фракції «Батьківщина». Без Гриценка. «Присутні обурилися критичними висловлюваннями Гриценка на адресу Майдану та нарікали на його стійку нездатність до командної роботи та участь в інформаційних війнах проти власної фракції», — йдеться у повідомленні прес-служби партії.

«Шкода мені їх... — пише у себе на сторінці у «Фейсбуці» Гриценко. — Сьогодні фракція «Батьківщина» реалізувала давню мрію Яценюка і прийняла рішення — проводити засідання фракції без моєї участі. Радий за тих колег, хто зберіг обличчя і утримався від такого рішення».

А у вівторок зранку депутат вже повідомив, що написав заяву про вихід з фракції. «У зв’язку з неможливістю впливати на рішення, що приймаються фракцією ВО «Батьківщина», заявляю про вихід із фракції, — пише Гриценко у соцмережі. — Заяву такого змісту зареєстрував сьогодні зранку після вчорашнього рішення фракції, яким мене позбавили права участі в її засіданнях. Після виходу з фракції у статусі позафракційного депутата: 1) залишаюся в опозиції до Президента Януковича і його політики; 2) виконуватиму виборчу програму ВО «Батьківщина», з якою ми разом ішли на вибори і до розробки якої доклав власних зусиль; 3) координуватиму свої дії з опозиційними депутатами, для яких принципи і цінності — не пусті слова».

У відповідь лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк одразу зажадав від Гриценка скласти мандат. «Засліплення особистими амбіціями шкодять командній боротьбі. Була присяга, яка давалась на Біблії, і ми очікуємо, відповідно до присяги, наступного кроку, а саме — складення мандата депутата Верховної Ради», — заявив він у Верховній Раді. На сайті ж партії одразу виставили сканований варіант присяги кандидата в депутати від «Батьківщини» Анатолія Гриценка.

В чому конфлікт? Як відомо, Гриценко раніше неодноразово виступав із критикою рішень і дій партії, зокрема самого Яценюка. Причому робив це публічно, гостро. Розповісти про проблему відносин у самій партії відмовлялися (Павло Петренко, Андрій Іванчук), мовляв, лідер і прес-служба все сказали. 

«Я вважаю, що це рішення Гриценка неправильне, — таки коментує «Дню» ситуацію в цілому депутат від «Батьківщини» Сергій Сас. — Ображатися на обставини навряд чи варто. Відстоювати свою думку — для депутата, тим більше — офіцера має бути святим ділом. Треба домагатися, щоб на твою позицію зважали. Треба чути одне одного, а потім давати оцінки і вішати ярлики. З другого боку, така ситуація, як з Гриценком дасть можливість задуматися фракції що, можливо, треба внести якісь корективи в роботу, щоб чули кожного. Треба було шукати діалог в рамках фракції».

Хоч якою б  була причина конфлікту, ще одного штатного критика в особі Гриценка Яценюк і «Батьківщина» собі точно заробили. Навряд чи Анатолій Степанович тепер буде більш стриманим, ніж він був до цього.

«Він вважає себе політиком всеукраїнського масштабу, тому, гадаю, його поведінка має бути відповідною, — каже Сас. — А критиканство до позитивних наслідків не приводить. Тим більше, якщо ти загальнонаціональний політик, то і мислення має бути державним, а не містечковим».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати