Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бажаєш до НАТО? Модернізуйся!

15 липня, 00:00

Хартія про особливі взаємини України з НАТО вимагає від Києва і далі йти шляхом економічних та військових реформ, встановити цивільний контроль над діяльністю Збройних Сил, досягти оперативно-технічної сумісності українського війська з арміями держав НАТО.

Як заявив міністр оборони США Вільям Коен, виступаючи минулої суботи перед слухачами Академії ЗС України, "якщо ми не виконаємо цю роботу, то високі наміри Хартії перетворяться на пусті слова". За його словами, Сполучені Штати готові надати Україні інформацію з оборонної галузі, обидві країни будуть здійснювати обмін технологіями, співпрацювати з питань військової медицини та картографії.

Американці поділяться досвідом підготовки професійних сержантів. На створення такого військового прошарку нинішнє керівництво Міноборони України робить особливу ставку. "США і надалі допомагатимуть Україні у справі модернізації та реформування Збройних сил, аби вони задовольнили всі потреби незалежної країни у ХХІ сторіччі", - оптимістично запевнив Коен, не забувши, втім, нагадати українським генералам, що слідом за демонтажем ядерної інфраструктури стратегічних наступальних озброєнь, Україна має остаточно позбутись усіх своїх міжконтинентальних ракет.

Американський міністр оборони, який до призначення на цю посаду безпосередньо займався проблемами реформи армії США, підкреслив, що двері до НАТО залишаються відкритими для всіх демократій і надалі, після оголошення першої трійки кандидатів під натовську "парасольку". Автор трьох власних поетичних збірок, Вільям Коен надав перевагу словам Лесі Українки: "Я на гору круту, крем'яную, буду камінь важкий піднімать. І несучи вагу ту страшную, буду пісню веселу співать".

Скільки ж часу буде потрібно Україні для досягнення сумісності її армії зі збройними силами НАТО? Відповідаючи "Дневі" на це питання міністр оборони України Олександр Кузьмук заявив, що мадридська Хартія - документ вкрай демократичний, який не передбачає ніякого тиску з боку НАТО на Україну: "Він не передбачає зобов'язань України у справі наближення до стандартів НАТО чи якогось переозброєння". За словами генерала, нині настав час не стільки впроваджувати стандарти НАТО, як виробляти світові стандарти, зрозумілі всім так само, як сигнал "SOS". Такі підходи, за словами О.Кузьмука, будуть застосовані для оснащення спільного українсько-польського миротворчого батальйону.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати