Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Бізнес» на фіктивному паспорті

27 липня, 00:00

Молодий громадянин Х. із мальовничого села Лісоводи Городоцького району Хмельницької області вже почав потроху забувати про свою прикру пригоду у столиці. Гадає, що десь у метушні залізничного вокзалу залишився без документів і грошей. Бо вже у вагоні потягу виявив пропажу.

Відтоді немало води спливло Дніпром, коли геть несподівано йому про ту пригоду нагадав слідчий. Прибув у село, відрекомендувався, показав паспорта. «Ваш?» — запитав. Відтак представник органів перегортає сторінку документа, де фотографію уклеєно. Обидва погодилися, що, як мовиться, копія з оригіналом не співпадає.

А далі почув «оригінал» про майже неймовірні метаморфози з його паспортом. Буцімто він, має фірму десь у Закарпатті, а рахунки у банках аж у Дніпропетровську. Через цю фірму буцімто він стільки нафтопродукту «прокрутив», що аж 17 млн. грн. податку не заплатив.

Голова Хмельницького облдержподадміністрації Володимир Король, який розповів для «Дня» про халепу, в яку знічев’я вскочив пан із села Лісоводи, зауважив: «Це вже, даруйте, класична форма фіктивної фірми. А спосіб, в який її зареєстровано, — лише один із п’ятьох відомих шахраям. До речі, з найпримітивніших. Лише з початку року на території нашого краю виявлено 56 лжефірм. Найпоширеніший спосіб, коли фірма не реєструється, але має печатку, виготовлену, звісно, десь у підпіллі...».

Відтак В. Король згадав про майже детективну історію, яку довелося пережити одному безробітному із Хмельницького. Прибули якісь із далекого краю, на якомусь перехресті і познайомилися з бідолашним. Коли «клієнт» дозрів до стадії, що підприємницьке море вже, сказати б, по коліна, взяли в нього паспорт для реєстрації фірми. У призначений час сповнений найграндіозніших планів «клієнт» прийшов на призначене місце зустрічі, щоб одержати документи для успішного початку свого бізнесу. «Звісно, що зустріч не відбулася», — говорить голова податкової адміністрації В. Король. Мовляв, незабутній Остап Бендер знав чотири сотні відносно чесних способів добування грошей, а його новітні послідовники — лише п’ять, та ще не відомо, кому й перед ким довелося б скидати капелюха. Чи то послідовникам перед Бендером, чи то йому, незабутньому, — перед ними...

Володимир Король вважає: «Мають місце прогалини у законодавстві, а тому факт створення лжефірми вилізає, наче шило у мішку, аж після того, коли, як кажуть, плакали наші податки».

Отож до реєстру фіктивних суб’єктів підприємницької діяльності (ведуться такі податківцями) «клієнтів» прибуває з кожним днем. Неначе ціла країна загубила паспорта. І не знайде, аж поки наші законотворці не усунуть цю істотну прогалину на правовому полі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати