Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Чому досі жодна родина загиблого закарпатця не отримала житло?»

Щоб ефективно вирішувати нагальні проблеми, в Ужгороді створять Комітет солдатських матерів
03 жовтня, 10:58

Станом на 1 жовтня 1654 мешканці області взяли участь у бойових діях з російськими окупантами та сепаратистами. 24 молоді життя закарпатців обірвалися на протилежному боці країни, 54 отримали поранення різного ступеня важкості, 15 земляків у різний спосіб вдалося визволити з полону. Таким, наразі, є закарпатський рахунок кривавої бійні, влаштованої агресором на східних теренах Вітчизни.

Для захисту своєї держави бійці-закарпатці роблять усе, що в їхніх силах. А як за їхній громадянський подвиг віддячує їхнім осиротілим діткам, овдовілим дружинам, самотнім батькам сама держава? Про це йшла мова на зустрічі керівників області з військовослужбовцями та родичами загиблих в АТО бійців, яка відбулася з ініціативи голови Закарпатської ОДА Василя Губаля. Разом з головою обласної ради Іваном Балогою він запросив до доповіді військового комісара області Івана Васильцюна, регіональних керівників прикордонної служби, міліції, СБУ.

Як засвідчили виступи, нині найгостріше стоїть питання забезпечення усім необхідним самих учасників АТО та соціальні потреби їхніх родин — передовсім надання житла. Область без зволікань подбала про кошти для сімей — гроші вже виділені і надходять. А от із житлом складно. Вдови загиблих ужгородців — Юлія Галас та Георгієва, громадський активіст Марина Решетар поцікавилися у керівників: чому досі жодна родина загиблого закарпатця не отримала житло, у той час, як в інших областях цей процес іде? Виявляється, через чиновницьку безвідповідальність область двічі не потрапила до переліку регіонів, де кошти на житло родинам загиблих виділяються централізовано з держбюджету. Нинішня влада краю уже звернулася до Кабміну, аби виправити ситуацію. Є попередня відповідь, що у третьому транші передбачать й інтереси закарпатців.

Мати загиблого цими днями в АТО Сергія Кузьменка з Берегівщини розповіла на нараді, що вона особисто купувала для сина — бійця батальйону тероборони одяг, взуття, тоді як на потреби цього батальйону облрада ще у червні виділила з бюджету 3,5 млн грн. Оскільки детального звіту про використання коштів, виділених з обласного бюджету та зібраних громадою, керівник Координаційного центру Г.Дорошенко не надав, прийнято рішення розформувати цю структуру, а її діяльність перевірити правоохоронним органам. Натомість буде створено Комітет солдатських матерів — організацію, яка допомагатиме координувати дії з вирішення проблем учасників АТО та їхніх родин.

Буде активізовано роботу з надання земельних ділянок учасникам АТО та їхнім родинам. Відповідні розпорядження отримають і відповідальні на місцях, зокрема, згадано і про досвід Берегова та Чопа, де місцеві ради виділили окремі квартали для цих потреб. На сесію Закарпатської обласної ради невдовзі винесуть програму оздоровлення, яка передбачатиме надання сімейних путівок у санаторії області, — поінформував голова обласної ради Іван Балога.

Наголошувалося на необхідності й елементарного людського співчуття. Сестра загиблого вояка Василя Наливайка з Великоберезнянщини зауважила, що для її батьків, які втратили любимого сина, сьогодні найважливішим є не матеріальні компенсації, а заслужена нагорода, яку мужній воїн мав би отримати посмертно. Однак ті особи, від яких це залежить, чомусь не переймаються гідним поцінуванням подвигу. Керівник області висловив вимогу усім службам, причетних до військової теми, змінити своє ставлення. Наказано також створити робочу групу для контактування з учасниками АТО та їхніми сім’ями.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати