Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Дніпро» доставив на орбіту «букет» наносупутників

Основним вантажем української ракети-носія став космічний апарат, призначений для дистанційного зондування поверхні Землі
22 листопада, 11:58

Українська ракета-носій «Дніпро» одночасно вивела на навколоземну орбіту космічний апарат Об’єднаних Арабських Еміратів, 22 наносупутники різних країн, а також український блок перспективної авіоніки. Старт відбувся з пускової бази «Ясний» на території Росії. Ракету «Дніпро» виготовлено на дніпропетровському «Південмаші» у кооперації з російськими підприємствами, і вона є конверсійним варіантом міжконтинентальної балістичної ракети РС-29 «Воевода». На колишній МБР, яку знято з боєвого чергування у відповідності з Договором про обмеження стратегічних озброєнь, замість ядерної боєголовки встановлюють головну частину з супутниками. Цього разу основним вантажем ракети-носія став космічний апарат DubaiSat-2, розроблений Інститутом передових технологій з Об’єднаних Арабських Еміратів. Він призначений для дистанційного зондування поверхні Землі, за якою буде спостерігати з висоти 600 кілометрів наступні п’ять років.

«Дніпром» на орбіту виведено також наносупутники з 14 країн — США, Кореї, Італії, Норвегії, Нідерландів, Сингапуру, Німеччини, Південної Африки, Еквадору, Аргентини, Іспанії, Японії, Польщі та Данії. Це наукові та освітні супутники, а також супутники зв’язку, призначенням яких є проведення астрономічних спостережень, передача зображень земної поверхні, виміри поляризації гамма-випромінювання, випробування обладнання та спостереження за арктичними водами.

Саму країну-виробника ракети «Дніпро» — Україну представлено у цьому «букеті» штучних супутників Землі блоком перспективної авіоніки. «Це вітчизняна експериментальна апаратура, призначена для використання в системах навігації космічних апаратів та ракет-носіїв», — пояснюють у дніпропетровському КБ «Південне» — основному розробнику української космічної техніки. Загалом, за період існування конверсійної програми «Дніпро», було здійснено 19 пусків ракет. Вони вивели на навколоземні орбіти 86 космічних апаратів з 25 країн світу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати