Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Гниле» правосуддя не є правосуддям

Експерт коментує результати інтернет-опитування «Дня» щодо закриття «справи Кучми»
22 грудня, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Днями в інтерв’ю «Комсомольській правді в Україні» перший заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін щодо закриття кримінальної справи проти Леоніда Кучми висловився так: «Коли я порушував кримінальну справу проти Леоніда Кучми, то керувався низкою доказів, а саме — плівками майора Мельниченка». «На жодній дослідженій нами плівці немає запису, де Кучма безпосередньо сказав: «Убийте журналіста! Закопайте його». Там є репліки про те, щоб вивезти його в Чечню, залишити його там без штанів і т.д. Виникає питання — навіщо вивозити журналіста в Чечню, де на той момент ішла війна?» — сказав заступник Генпрокурора. Також, за його словами, Олексій Пукач, обвинувачений у вбивстві Георгія Гонгадзе, у своїх свідченнях посилається на наказ Юрія Кравченка вбити журналіста за вказівкою Кучми. «Все це й слугувало аргументом для порушення кримінальної справи проти екс-президента», — зазначив Кузьмін.

Днями газета «День» провела на сайті власне опитування: про що, на думку наших читачів, свідчить закриття справи проти Кучми. 54% відповіли, що це є «ознакою «гнилого» правосуддя», 26,7% вважають, що це свідчить про моральну хворобу суспільства. Про безсилля нинішньої влади перед «привидами» минулого сказали 7%, і тільки 8% вважають, що рішення суду — правомірне. Загалом же участь в опитуванні взяли майже тисяча наших читачів.

Ми попросили прокоментувати ці результати Валерія ХМЕЛЬКА, доктора філософських наук, президента Київського міжнародного інституту соціології.

— Перш за все, результати опитування газети є вибіркою, яка відображає думку читачів «Дня». Було б цікаво поглянути на дані соціологічних опитувань КМІСу з подібної проблеми, але їх, на жаль, немає, — зауважує пан Хмелько. — Зрештою, тут можна говорити про те, що найактивніші читачі газети не тільки ознайомлюються з матеріалами публікацій, але й повідомляють газеті свою думку з того чи іншого питання через інтернет-опитування. І таке опитування відображає саме їхню думку. Відповідно, серед цих людей виявилося найбільше тих, хто вважає закриття кримінальної справи проти Л. Кучми ознакою «гнилого» правосуддя. А «гниле» правосуддя не є правосуддям, воно працює лише на замовлення влади чи інших впливових осіб, які спроможні викласти чималі суми задля досягнення «потрібного» результату в суді. І сьогодні ми дедалі частіше бачимо, як суд виконує які завгодно завдання, але не ті, які узгоджуються із законом. На мою думку, процеси проти лідерів опозиції слугують певним фокусом, через який справа проти екс-президента Кучми виглядає саме ознакою непрацюючого правосуддя — того варіанту в опитуванні, за який читачі «Дня» віддали найбільше голосів.

Якщо говорити метафорично, моральна хвороба суспільства як раз і полягає в тому, що населення надто мляво реагує і на судові процеси проти опозиції, і на закриття справи проти Кучми. З одного боку, йдеться про поширення аморальності, а з іншого — про недостатній моральний дух довіри між людьми. Це заважає населенню згуртуватися і чинити опір абсолютно протиправним діям влади. Те, що судова система проявляє свою «прогнилість» є однією з ознак і моральної хвороби громадянського суспільства і його моральної незрілості.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати