Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Головне — зусилля городян»

У Херсоні ухвалили Концепцію розвитку парків і скверів міста
04 вересня, 11:46

На попередній сесії міської ради більшість депутатів підтримала цей важливий документ. У ньому визначено кількість і межі міських зелених зон, інфраструктурні питання та плани вдосконалення та реконструкції. Як вважають місцеві громадські активісти, важливим фактом у Концепції є включення до переліку парків дубового гаю «Ювілейний» (більш відомого як «Дубки»). Річ у тім, що кілька років тому на території гаю хотіли побудувати черговий супермаркет. Тоді в Херсоні відбувалися неодноразові публічні акції задля збереження «Ювілейного». До слова, цей парк — єдиний у Таврійському та Північному мікрорайонах міста, в яких проживає кількадесят тисяч городян. 2010 року громадськості вдалося відстояти парк, забудовник «відступив». Згодом, на базі Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень, було розроблено згадану Концепцію, яку було передано до міської ради. Там вона чекала свого часу аж три роки, пережила певні поправки — і нарешті була ухвалена депутатами.

Чи вплине Концепція на окультурення та збереження «зеленого обличчя» Херсона, «День» поцікавився в громадських діячів, які свого часу активно відстоювали «Дубки».

Володимир МАКУХА, керівник міської громадської організації «За майбутнє Херсона»:

— Ухвалення Концепції — це один із перших кроків для організації системності в розвитку зелених зон міста (зокрема парків і скверів). Постійна депутатська комісія з питань містобудування, архітектури та регулювання земельних відносин доопрацювала підготовлений громадськістю проект рішення. Передусім — структурно. Найголовніше — суть документа не змінилася. Голова комісії Тетяна Варущик та інші депутати дуже відповідально підійшли до цього документа. У ньому визначено концептуальні засади розвитку парків і скверів міста, затверджено їхній перелік, але роботи в цьому напрямі ще чимало. Один із наступних кроків — розробка детальних програм розвитку кожного парку та скверу. Як показує непростий досвід народження та ухвалення Концепції, реалізація її пунктів у однаковій мірі залежить і від громадськості, й від депутатського корпусу, й від представників виконавчої влади міста. Щодо парку «Ювілейний», то, за пропозицію депутата Володимира Миколаєнка, його також було внесено до переліку парків, затвердженого як Додаток до прийнятої Концепції. Відтепер ця зелена зона стала більш захищеною від можливих забудов.

Максим ЄЛІГУЛАШВІЛІ, президент Молодіжного центру регіонального розвитку:

— Парки — важлива складова інфраструктури міста. Глибокий зв’язок проблем навколишнього середовища та економічного розвитку ніде не виявляється так яскраво, як у великих містах. Міста можуть розвиватися тільки за умови збереження природних ресурсів, які забезпечують їхній економічний зріст та якість життя населення. Численні дослідження доводять, що міські парки та сквери сприяють вихованню людей, дають їм можливості для повноцінного відпочинку, позитивно впливають на стан здоров’я дітей і підлітків. Якщо говорити про Херсон, то стан цієї сфери не найкращий. Межі мають не всі парки та зелені зони. Відповідно, спостерігається забудова та радикальне зменшення їхньої площі. Розроблена Концепція є результатом дії великої кількості організацій і активістів. Ми закладали в цей документ можливості для розвитку та розширення існуючих зелених зон міста. Щодо дієвості Концепції, то, як на мене, тут головне — перевірка часом, бажання та зусилля городян. Коли виникла загроза зникнення парку — всі стали на захист. Отже, тепер питання до нас самих: чи зможемо розвинути те, що вже захистили.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати