Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iзраїльська зірка на українській сцені

24 жовтня, 00:00

У суботу на сцені Національної опери України в спектаклі «Дон Жуан, або Покараний розпусник» А. Моцарта дебютувала молода ізраїльська співачка Карін Каспі. Примітно, що партію Церліни вона вивчила в рекордно короткі терміни спеціально для участі в київській постановці. І ще один нюанс: зі своїми українськими партнерами Карін репетирувала всього два рази, але при цьому чудово впоралася з роллю як у вокальному, так і в драматичному плані. Для публіки це був незабутній вечір. Адже «Дон Жуана... «, поставленого 12 років тому Іриною Молостовою (лібрето Лоренцо де Понте), останнім часом показують не часто. Художниці Марії Левицькій довелося самій наводити лад у декораціях, оскільки працівники сцени були зайняті реквізитом львів’ян, які виступали напередодні з нагоди 100-річчя свого оперного театру. Саме тому мізансцени «Дон Жуана...» Карін Каспі показали лише в день спектаклю. Якщо співачка й нервувала, то не показувала цього. Всім своїм новим колегам привітно усміхалася й казала: «Спасибі, дякую, о’кей!».

— Експромт вийшов вдалим, — зазначила посол Ізраїлю в Україні пані Анна Азарі. — Гадаю, що та гармонія, яка панувала на сцені під час спектаклю, має перейти в усі сфери життя. Сподіваюся, що надалі заходів, що об’єднують наші народи, стане більше.

Після спектаклю глядачі довго не відпускали артистів зі сцени. Коли з’явилася Карін, то зал буквально потонув у оваціях. Ми з нею домовилися про інтерв’ю, але поки шукали перекладача, то нас виручила пані А. Азарі — ініціатор виступу своєї молодої співвітчизниці у Києві. Ось що вдалося дізнатися про Каспі.

Народилася в Тель-Авіві, а свою музичну кар’єру починала в Америці: навчалася вокалу в Джуліардській музичній школі Нью- Йорка та консерваторії Сан- Франциско. Співачка успішно виступає в різних оперних театрах Ізраїлю та США. Нині Карін суміщає гастрольну діяльність із заняттями в інституті музики Кертіс у Філадельфії. В її репертуарі партії Кармен у «Трагедії Кармен», Гипполіті в опері «Сон літньої ночі», Черубіно з «Весілля Фігаро» та Гензель у спектаклі «Гензель і Гретель». Коли починає працювати над новою оперою, то вникає в усі деталі. Розучуючи свою роль, вона спочатку відточує вокальний нюанс і лише потім переходить до драматургії образу.

Після дебюту в Києві Карін їде у Львів, де виступить із сольною програмою. В концерт вона включила твори з опер і романси своїх улюблених композиторів — Моцарта, Верді й Шумана. За словами Каспі, вона зачарована доброзичливістю українських колег: Петра Приймака, Ірини Даць, Тараса Богдана, теплим прийомом киян і сподівається приїхати до нашої столиці ще раз.

«Останнім часом ми розширили взаємостосунки з іноземними представництвами, культурними центрами різних країн, зокрема з Ізраїльським посольством в Україні, — сказав директор Національної опери України Петро Чуприна. — Вважаю, що участь Карін Каспі в опері «Дон Жуан, або Покараний розпусник» дуже прикрасила постановку нашого театру. В ізраїльської співачки сильний і красивий голос (меццо-сопрано). Вона органічна на сцені.

У цьому сезоні наш театр відзначить 100-річчя зведення будівлі, створеної архітектором Віктором Шретером. До цієї події ми хочемо підготувати не лише нові власні постановки, а й запрошуємо виступити на нашій сцені музикантів і артистів із різних країн. У листопаді мають відбутися гастролі Великого театру та Державного академічного театру класичного балету під керівництвом Наталі Касаткіної та Володимира Васильова.

Ми узгодили спільні графіки з Ольгою Микитенко, що дозволить співачці сумістити її стажування в Іспанії з виступами в рідному театрі. Наприклад, 29 жовтня вона виконає партію Джильди в «Ріголетто». Володимир Гришко зараз поїхав на тривалі зарубіжні гастролі, але ми з ним домовилися, що щойно він повернеться в Україну, візьме участь у спектаклях. З Вікторією Лук’янець і Анатолієм Кочергою ситуація складніша. Їхні графіки розписані на декілька років наперед. Проте вони пообіцяли знайти лазівку у своєму календарі й приїхати в Київ. Ми обговорили й досить делікатне питання — їхні гонорари. Повинен зазначити, що артисти розуміють ситуацію в театрі й фантастичних цифр не називали.

Ми плануємо спільно з Італійським культурним центром провести в січні наступного року вердіївський фестиваль «Аве, Верді!». На сцені Національної опери виступлять провідні італійські солісти та диригенти. Для участі в цій акції розіслано запрошення співакам і з інших країн. Уже отримали принципову згоду від японських вокалістів. Відкрию ще одну таємницю: розмовляючи з директором Римської опери, ми обговорювали питання запрошення його хористів для виконання «Реквієму» Дж. Верді. Цей незвичайний концерт має відбутися 27 січня, в день 100-річчя смерті великого композитора. Користуючись нагодою, хочу подякувати всім дипломатам, які не тільки є нашими постійними глядачами, а й допомагають розширювати культурні кордони між нашими країнами».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати