Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

03 квітня, 00:00

У Львові навчають писанкарства

У місті Лева стартували школи, де дітей навчатимуть розмальовувати писанки. «Ми щороку проводимо такі заходи, щоби ознайомити школярів із різноманітною технікою виготовлення писанок у різних етнічних районах України та вивчити символи візерунків писанки й символіку кольорів, відтак гідно підготуватися до Великодня, — розповіла «Дню» педагог-організатор школи писанкарства УДЮМК Франківського району Ірина Кунцьо. — І, звичайно ж, хочемо популяризувати народне декоративно-прикладне мистецтво серед дітей та молоді». За словами керівника управління молоді, сім’ї та спорту Львівської міської ради Наталі Федорович, заняття з писанкарства будуть не спорадичними, а системними, щоб кожен, навіть не гуртківець, міг долучитися до вивчення українських традицій: «Ми, українці, мусимо не тільки знати, а й плекати наші традиції. Тож наші установи дитячо-юнацьких молодіжних клубів у своїй щоденній роботі, крім розвитку творчих здібностей дітей, особливу увагу приділяють виховним моментам. А напередодні світлого свята Великодня оминути писання писанок неможливо». Школи писанкарства розпочали роботу в усіх районах Львова, повідомляє Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів.

Тридцята «Степанова весна» прийшла на Одещину

3 квітня, в день народження славетного майстра українського гумору Степана Олійника, відкриється фестиваль «Степанова весна». Цьогоріч форум відзначає 30-річний ювілей і пройде з 3 по 8 квітня. Нагадаємо, «Степанова весна» започаткований земляками письменника — трудівниками сільськогосподарської артілі с.Левадівка (Одеська обл.). Саму тут проходять щорічні літературні читання, які нині перетворились у справжнє літературно-мистецьке народне свято. За ініціативи земляків та підтримки Національної спілки письменників України створена літературна премія імені Степана Олійника «В ім?я добра». В рідному селі письменника, с.Левадівка, існує музей, що є філіалом Одеського державного літературного музею, який нині також відзначає 30-річчя. В Одесі, м. Балата, селах Левадівка й Пасисели споруджені пам’ятники та встановлені пам’ятні знаки Степанові Івановичу Олійнику. Завдяки землякам відновлена садиба, де проходило дитинство письменника. За сприяння обласної та районних органів влади, Громадський благодійний фонд і Товариство шанувальників творчості Степана Олійника здійснили сім видань його творів, видали книгу спогадів про письменника, а також серії «Бібліотечка лауреатів премії імені Степана Олійника» і «Ярмарок сміху», де друкуються твори переможців щорічного обласного конкурсу самодіяльних поетів, повідомляє Аліса АНТОНЕНКО.

Київські міліціонери перевірять роботу запорізьких колег

За розпорядженням Президента центральний апарат МВС направив до Запоріжжя спеціальну комісію на чолі з першим заступником міністра Сергієм Чорних. Перед столичними ревізорами поставлено завдання вивчити криміногенну ситуацію в Запорізькому регіоні, яка помітно погіршилася за останні два роки, і здійснити комплексну перевірку заходів щодо боротьби зі злочинністю. Особливу увагу комісія приділить роботі запорізьких міліціонерів зі зверненнями та повідомленнями громадян про скоєні злочини та прийняті щодо них рішення. Вивчатиметься громадська думка про діяльність міліції. Члени комісії планують зустрітися з населенням, представниками засобів масової інформації та владних структур області. Робота комісії триватиме десять днів, після чого вона представить міністерству свої висновки, на підставі яких прийматимуться подальші рішення. Нагадаємо, що за останні два роки в Запоріжжі різко зросла кількість тяжких злочинів, зокрема замовлених убивств. Більшість із них поки що залишається нерозкритою. Серед найбільш резонансних — загибель господаря ресторану «Рибальський стан» Миколи Бинька, замах на начальника запорізького держкомзему Олега Цвіркуна та екс-директора міжнародного аеропорту Євгенія Каргальського, теракт у супермаркеті «Сільпо», хуліганські напади на кількох місцевих бізнесменів та інші, повідомляє Андрій ГАЙДАЙ, Запоріжжя.

Школа отамана Гальчевського й письменника Стельмаха піде з молотка

Вимушене рішення про виставлення будівлі колишнього навчального закладу села Кам’янка Літинського району на аукціон ухвалила Осолинецька сільська рада через неможливість утримання історичної споруди. Очільниця територіальної громади пані Раїса Драчук наголошує, що це дасть можливість зберегти майже 110-річну споруду і призведе до розвитку зеленого туризму в поселенні, котре має 100 жителів, із яких половина — пенсіонери. Адже відпочити в Кам’янці є де: річка Згарок, ставок, ліси, залишки парку магната Станіслава Потоцького із алеєю рідкісних чорних буків. До того ж екологічно чисті вода й продукти харчування. Нагадаємо, що будівництво двоповерхової церковноприходської школи із «дикого каменю» й цегли, за проектом знаного архітектора Григорія Артинова, було завершено 1903 року. Споруда має величезні вікна й метрові зовнішні стіни, 18 просторих і сонячних класних кімнат, майстерню, бібліотеку, спортзал, капітальний колодязь, у якому така чудова вода, що звідси її носить уся Кам’янка. Три добротні гранітні сараї, три погреби, душові, три гектари шкільного саду і три — дослідного поля, обсадженого черешнями. До Жовтневого перевороту, окрім церковноприходської школи, у будинку було духовно-педагогічне училище, в якому навчалися герой національних визвольних змагань початку ХХ століття, отаман Яків Гальчевський і видатний український письменник Михайло Стельмах. Він змалював Кам’янку в своєму творі «Щедрий вечір». Школа пережила революції й війни, але не змогла вижити за незалежної України. Минулоріч чиновники від освіти, попри історичне значення будівлі, вирішили, що утримувати заклад заради навчання єдиного учня Миколи Зелениці економічно недоцільно. Така ж доля спіткала в останні роки третину малокомплектних шкіл краю, повідомляє Федір БЕЖНАР, Вінниця.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати