Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

28 липня, 00:00

Українці бояться відкрито захищати свої права

Більше половини українців побоюється відкрито виступати проти влади в пресі, на мітингах і зборах. Про це свідчать результати соціологічного дослідження Інституту ім. Горшеніна, передає www.unian.net. У той же час, усього 25% опитаних вважають, що боятися нічого. Згідно з результатами соцопитування, 45,6% респондентів вважають, що найближчим часом в Україні проведення масових акцій протесту громадян на захист своїх прав неможливе. Допускають проведення таких акцій 35,9% опитаних.

При цьому дві третини українців вважають неприпустимим внесення змін до законодавства, в результаті яких Президент України обирався б депутатами Верховної Ради. Обрання Президента в парламенті допускає тільки кожен п’ятий респондент. При цьому, більшість — 67,4% опитаних вважають, що в Україні необхідна посада глави держави. Результати соцопитування також свідчать про те, що 90% українців виступають за скасування депутатської недоторканності.

Коментуючи результати соцопитування, експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава зазначив, що «побоювання влади є частиною ментальності українців». При цьому, за його словами, важливішим є те, що отримані результати свідчать про тотальну недовіру виборців до влади. «Недовір’я виникає з нерозуміння. Виборці до кінця не розуміють, що вони можуть змінити своє життя шляхом виборів. Ми зафіксували розрив у логічній зв’язці між поліпшенням життя людини, її політичним вибором і владою», — сказав В.Застава.

Дослідження проводилося в рамках річної програми соціологічних досліджень «Ментальні основи вибору» з 12 по 25 лютого 2007 року. Під час дослідження було опитано 2012 респондентів, які репрезентують доросле населення старше 18 років у 143 населених пунктах України (83 міста і 60 сіл). Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 2,4%.

Британці спроектують лікарню майбутнього

Конкурс на добір генерального проектувальника Всеукраїнського центру охорони здоров’я матері та дитини, оголошений добродійним Фондом «Дитяча лікарня майбутнього», виграла британська компанія Building Design Partnership Structure (Манчестер), передає Інтерфакс. Делегати конференції, на якій приймалося рішення, затвердили його одностайно, повідомляє прес-служба фонду «Україна 3000», який очолює дружина Президента України Катерина Ющенко. Протокол засідання конференції зачитав її голова Андрій Мірошниченко. Також було зачитано протокол наглядової ради конкурсу, який засвідчив дотримання процедури конкурсу й прозорість прийняття рішення. Голова конференції А. Мірошниченко передав оферту компанії голові правління добродійного фонду «Дитяча лікарня майбутнього» Вірі Павлюк. Найближчим часом сторони узгодять умови подальшої співпраці й укладуть відповідний договір. У конкурсі брало участь 7 компаній, з них 2 вітчизняні. Серед умов конкурсу — загальна площа приміщень лікарні не повинна перевищувати 52 тис. кв. м, при цьому площа має бути використана економічно. Загальна вартість усього проекту не має перевищувати 600-650 млн. грн. Ще одна з умов — можливість закуповувати додаткове медичне обладнання. Наразі фонд уже зібрав 261 млн. грн., що, за даними прес- служби фонду, достатньо для початку будівництва. Планується, що протягом 3 місяців компанія-проектувальник закінчить підготовку всієї необхідної будівельної документації, після чого буде проведено конкурс на визначення фірми-підрядника для будівництва.

У Луцьку буде храм Холмської Богоматері

Таке рішення прийняла остання сесія Волинської обласної ради. Холмська ікона Богоматері — одна з чотирьох апостольських ікон часів Київської Русі, котрі, як вважають, написані апостолом Лукою. Більше таких святинь в Україні немає. У непевні часи Другої світової війни ікону зберегла для нащадків родина священика Лева Коробчука, який у березні 1944 прийняв смерть за православну віру і кілька років тому був канонізований як священомученик. Святиня багато років таємно зберігалася у родині лучан Горлицьких-Коробчуків, її було передано у новозбудований Музей волинської ікони. Храм буде споруджено у рамках програми сприяння етнічним українцям, примусово виселеним з території Польщі, зі свого отчого краю, у 1944—1946, 1948, 1951 роках. Як вважають члени товариства «Холмщина», храм повинен мати елементи холмської церковної архітектури, яку майже повністю втрачено. Лише у тридцятих роках минулого століття понад 400 церков холмської церковної архітектури було знищено або перетворено на католицькі храми. Вважають, що у майбутньому храмі Хомської Богоматері має бути виставлена не сама унікальна чудотворна ікона, а її освячена копія. За словами керівника волинського товариства «Холмщина» Миколи Онуфрійчука, чудотворний образ Богоматері має бути збережено у православному середовищі, бо це єдина апостольська ікона, написана, як вважають, апостолом Лукою, котра збереглася в Україні. У різні історичні часи їй поклонялися віруючі різних християнських гілок. Та спочатку вона знаходилася у православних, переважно у Холмі, потім на три сотні літ перейшла до греко-католиків, і знову повернулася до православних. Наразі у Польщі існують пропозиції повернути цей образ собі. Нині у Луцьку вже створено і зареєстровано церковну раду майбутньої парафії храмі Холмської Богоматері, відкрито рахунок для збору пожертв. А обласна рада рекомендувала Луцькій міській раді виділити місце під будівництво храму, повідомляє Наталія МАЛІМОН, «День».

«Знайшли» 60-гектарне макове поле

Учора під Кам’янцем-Подільським організовано посилену охорону 60-гектарного поля маку. «Міліцейські наряди позмінно заступають на цілодобову варту», — повідомив для «Дня» начальник Центру зв’язків із громадськістю управлінні МВС у Хмельницькій області Віктор Коверзюк. Гострота поточного моменту полягає у тому, що, поки стражі правопорядку пильнують лихо, відповідні служби перебувають у невтомних пошуках «якихось» 9 тисяч гривень, аби переорати цю ділянку. А на ній, ділянці, дозріває урожай маку снодійного, за який на «чорному» ринку дали б понад 2 мільйони американських доларів... Це велике поле за одним із сіл «знайшли» оперуповноважені відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків управління МВС. Хтось каже, що одержали оперативну інформацію від обурених власників земельних паїв. Директор сільгосптовариства пояснив, що «якось приїхали люди, заявили, що в них є ліцензія на вирощування маку, то й він віддав їм 60 гектарів в оренду». Мовляв, вирощуйте на насіння. За оренду начебто було обіцяно 30 тисяч гривень «після збирання врожаю». Орали і сіяли люди із сусідніх з Кам’янцем-Подільським районів. Чомусь не доглянули: на маковому полі буяють бур’яни. Насіння не збереш. Хто ж вони, ті орендарі? Підозрювані, як кажуть у народі, грають шимка. Кивають один на одного. Ліцензії ніхто не має. Давно вже, відповідно до інструкції, були зобов’язані укласти угоду із держслужбою охорони, аби пильнувала макове поле — і на гарматний постріл не допускала до нього стражденних і тих, хто прагне заробити на чужій біді. Не уклали. Хто ж, мовляв, собі ворог?!. «Порушено кримінальну справу за ознаками статті 310 (посів, вирощування снодійного маку чи конопель. — Ред. ) Кримінального кодексу України», — узагальнив Віктор Коверзюк, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ , «День».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати