Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кримські татари проти Анатолія Франчука

05 червня, 00:00

Фракція Курултаю кримськотатарського народу виступила із заявою "Про ставлення до ситуації, котра склалася у ВР Криму, у зв'язку зі спробою заміни голови Радміну Криму".

Документ починається з нагадування про те, що більше 3 років тому депутати - кримські татари - з'явилися у ВР "лише після цілої серії масових акцій громадянської непокори народу, який бореться за свої природні права". Далі більшу частину присвячено аналізові того, з якими труднощами доводилося стикатися фракції, яка досить часто опинялася вменшості й зазнавала "обструкції з боку більшості". "Правовий захист кримськотатарського народу поєднувався в діяльності фракції Курултаю з відстоюванням інтересів української держави". Хоча доводилося протистояти і "прямим погрозам", і "спробам політичного підкупу", кримські татари "ніколи не відчували вагань", оскільки вважали важливим "запобігти реставрації імперії - в'язниці народів, хоч би як вона називалася".

Підкресливши вірність державним інтересам, фракція зазначає, що більшість ВР "відправила у відставку голову Радміну, який дотримувався нейтралітету у взаєминах між парламентськими фракціями, але підтримував конституційний устрій і Президента України, та обрала кандидатом людину, котра одного разу вже побувала на цьому посту й була зміщена через некомпетентність, погане управління, низку серйозних провалів у соціально-економічній сфері тільки трохи більше, ніж рік тому". Фракція вважає, що баланс етнічних та соціальних інтересів переважили інтереси корпоративно-кланові, і через це можна очікувати "найнеприємніших ускладнень для всіх, хто живе чи працює в Криму". "Лишається надія на те, сказано в заяві, - що Президент України... адекватно відреагує на ситуацію, що загрожує тяжким наслідками. В іншому випадку фракції не залишається нічого іншого, як звернутися до Меджлісу кримськотатарського народу з проханням відкликати нас зі складу ВР Криму, оскільки ми не хочемо нести відповідальність за всі негаразди для України та Криму, спровоковані Верховною Радою автономії".

Заява фракції Курултаю, як свідчать джерела, справила на керівництво Верховної Ради шокове враження. У відповідь терміново скликана президія прийняла звернення до Президента України, в якому наполягає на необхідності відставки Аркадія Демиденка, оскільки "його подальше перебування на посаді голови Радміну АРК призведе до ще більшої дестабілізації обстановки на півострові, зажене вглиб невирішені проблеми". Про Анатолія Франчука у зверненні не згадується.

У свою чергу голови райдержадміністрацій протестують проти "настійних спроб Верховної Ради Криму дестабілізувати ситуацію". У своєму зверненні до Президента України Леоніда Кучми, яке вже підписали 20 з 28 голів райдержадміністрацій, вони просять зважено підійти до рішень Верховної Ради Криму й не допустити погіршення економічної та політичної ситуації в регіоні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати