Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Летючий Голландець» знову пришвартувався до Донбас Опери

Учора, після двомісячної перерви, шедевр Вагнера виконали українські майстри
15 лютого, 11:44
ФОТО АНДРІЯ КОРНІЄНКА

«День» вже писав про прем’єру опери Ріхарда Вагнера «Летючий Голландець» у Донецьку (див. №№226 і 234 — 235 за 2012 р.). Цей унікальний українсько-німецький проект став головною культурною подією в Україні. Нагадаємо, колектив Донбас Опери вперше в нашій країні виконав цей твір класика німецькою мовою. Проект активно підтримали Донецька облдержадміністрація, Донецька облрада, Посольство Німеччини в Україні і Генеральне консульство Німеччини в Донецьку. У постановці задіяно понад 250 осіб: солісти, актори хору, оркестру, балету, всі 12 технічних цехів театру.

І ось після двомісячної перерви «Летючий Голландець» знову пришвартувався на Донецькій сцені. 14 лютого на капітанський місток (за диригентський пульт) став маестро Василь Василенко, а головні партії виконали солісти Донбас Опери: Олександр Благодарний (Голландець), Тетяна Плеханова (Зента), — Юрій Алексейчук (Даланд) і Віталій Козін (Ерик).

Сни-видіння — режисерське прочитання лібрето опери Вагнера постановниці з Німеччини Мари Курочки, а сценографію в форматі 3D (бурхливе море, і як пліт на нім — ліжко Зенти, підводний світ, привиди, корабель-примара і так далі) створили за допомогою ультрамодерного відеопроектора сценографи і дизайнери Момме Гінрікс і Торґе Меллер, а художником по костюмах є Юлія Гарттунґ (Німеччина).

Соліст Олександр Благодарний створив образ Летючого Голландця: трагічний і одночасно романтичний. Актор ефектно спустився на якорі з 12-метрової висоти і з перших секунд підкорив глядачів своєю вокальною майстерністю.

Пасує Голландцеві і Зента — примадонна Донбас Опери Тетяна Плеханова, яка створила цілісний образ своєї героїні. Драматична балада Зенти «Чи зустрічали ви в морі корабель» — один із найважливіших моментів опери — у виконанні Тетяни прозвучав приголомшливо.

Донецький «Летючий Голландець» поєднує в собі єдність ефекту нових технологій і суворого дотримання традицій оперних постановок. А все разом створює відчуття свята високого мистецтва.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати