Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Мартин Боруля» — усоте!

Комедія І.Карпенка-Карого є однією з найпопулярніших у репертуарі франківців
25 січня, 00:00
СЦЕНА З ВИСТАВИ «МАРТИН БОРУЛЯ». НА ФОТО: НАТАЛІЯ ЯРОШЕНКО (МАРИСЯ), ВОЛОДИМИР КОЛЯДА (МАРТИН БОРУЛЯ) / ФОТО З АРХІВУ ТЕАТРУ

Ця вистава знакова для театру ім. І. Франка — було кілька сценічних інтерпретацій п’єси класика. «Мартина Борулю» люблять грати актори й обожнюють дивитися глядачі — виросло кілька поколінь шанувальників.

— 28 грудня 2001 року відбулася прем’єра вистави, яку поставив режисер Петро Ільченко, а сценографію здійснив художник Олег Татаринов. Нині «Мартин Боруля» є однією з найпопулярніших вистав у репертуарі нашого театру, — розповіла «Дню» керівник літературно-драматичної частини театру ім. І. Франка Наталія ПОНОМАРЕНКО. — З нагоди ювілею вистави ми згадуємо насамперед фундатора театру ім. І. Франка — Гната Петровича Юру, який 1950-го здійснив першу інтерпретацію п’єси на нашому кону й віртуозно зіграв головну роль. Його партнерами стали корифеї національної сцени: Валентина Чайка, Микола Яковченко, Ольга Кусенко, Василь Дашенко. Пізніше (1967 і 1979 рр.) франківці також удавалися до класичної історії про наївно-амбітного мрійника Мартина Борулю. У цих двох версіях головну роль виконував Володимир Дальський. Сьогодні вистава стала доленосною для актора Володимира Коляди та його партнерів, бо всі франківці, зайняті в постановці Петра Ільченка, виступають як бенефіціанти. Кожен із акторів творить високохудожні й глибоко народні, дуже пізнавальні образи, а разом демонструють злагоджений ансамбль, яким завжди вирізнявся театр ім. І. Франка!

Автори вистави відкривають у знаній (ще зі школи) історії гіпертрофовану, абсурдну ситуацію, коли герой (Мартин Боруля) стає бранцем та жертвою власних, не підтверджених реальністю амбіцій. Через яскраві театральні метафори, видовищність, гротеск вистава поступово підводить нас до думки про оманливість і навіть трагічність відходу від власного «я» в ім’я ілюзорних ідей зверхності.

Ідея фікс Мартина Борулі — здобуття дворянства — спонукає глядачів краще зрозуміти самих себе, привести у відповідність власні прагнення та амбіції.

Четвертого лютого в ювілейній постановці виступлять актори Володимир Коляда (Мартин Боруля), Лариса Красовська (Марися), Назар Задніпровський (Степан), Олег Шаварський (Гервасій Гуляницький), Петро Панчук (Омелько) та інші.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати