Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Меморіальна дошка — Христофору Барановському

На Черкащині вшанували першого міністра фінансів УНР
30 липня, 11:13
МЕМОРІАЛЬНА ДОШКА І СКУЛЬПТОР, ЯКИЙ ЇЇ ВИГОТОВИВ, — ДМИТРО БУР’ЯН

Цими вихідними у селі Дзензелівка Маньківського району Черкаської області відбулося відкриття меморіальної дошки видатному представнику кооперативного руху, фінансисту, громадському і державному діячеві, а також першому міністру фінансів уряду Української Народної Республіки Христофору Барановському.

З 1897-го по 1911 рік Барановський жив у Дзензелівці. Він очолював місцеве ощадно-позичкове товариство, яке було чи не найуспішнішим у Російській імперії. Христофор Барановський також ініціював створення Союзбанку (зараз у його приміщенні знаходиться будинок культури), який до 1911 року був головним кооперативним банком Київської губернії. Крім того, 1912 року кооперативне товариство збудувало шкільний комплекс, який складався із чотирьох будівель (вища школа, земська школа, директорський будинок, а також квартири вчителів). 1917 року Симон Петлюра запросив Барановського на посаду першого міністра фінансів України.

«Деякі дослідники стверджують, що у Барановського була лише початкова освіта. Він працював у ощадно-позичковому товаристві в Немирівцях на Вінниччині, а потім до нас приїхав уже головою і очолив Ощадно-позичкове товариство, коли йому було 22 роки», — розповів «Дню» директор краєзнавчого музею Дзензелівки і головний ініціатор встановлення меморіальної дошки Юрій Дудник. За його словами, засновником Ощадно-позичкового товариства був Олександр Черненко, який і запросив Барановського в Дзензелівку із проханням очолити кооперацію. «Черненку ми хочемо наступного року встановити пам’ятник. Він дуже багато зробив для нашого села», — зазначив Юрій Дудник.

Меморіальна дошка відтепер прикрашатиме сільський будинок культури. До речі, після відкриття у краєзнавчому музеї Дзензелівки відбулися слухання, у яких взяли участь провідні науковці. Вони обговорювали становлення та розвиток кооперативного руху в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати