Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мiхалков хоче забрати з Києва прах Столипіна

26 квітня, 00:00

Президент Російського фонду культури Нiкiта Мiхалков запропонував 24 квітня перенести з Києва і перепоховати в Саратовській області останки видатного політичного діяча Російської імперії Петра Столипіна. Цю ініціативу підтримала перший заступник голови Держдуми РФ Любов Сліска, повідомляє газета «Коммерсант» від 25 квітня.

Петро Аркадійович Столипін був блискучим, освіченим російським аристократом. 1904 року російський цар Микола II призначив його губернатором у Саратовській губернії; невдовзі, у квітні 1906 року, наймолодший губернатор у розпал революції 1905—1907 рр. переїхав до Москви і став міністром внутрішніх справ. Рішучість, витримка, з якими Столипін придушував революційні виступи, змусили Миколу II зробити найбільш вдалу ставку в його житті — призначити 44-річного політика на пост прем’єр-міністра Російської імперії вже 8 липня того ж року.

Із того часу Столипін провів низку вдалих економічних реформ, які оцінюються дуже неоднозначно, але які зміцнювали панівний монархічний лад. Утім, вони не могли задовольнити ні революціонерів, ні надто правих. Унаслідок змови, на яку цар вважав за краще «заплющити очі», 1 вересня 1911 року Столипін у Київському оперному театрі був смертельно поранений пострілом студента-есера Мордехая Багрова. 5 вересня 1911 року прем’єр помер. Необхідно зазначити, що він настійно просив поховати свій прах на місці загибелі (те, що його вб’ють, Столипін передчував).

Прем’єра було поховано біля Трапезної церкви Києво-Печерської лаври, поруч із могилами Василя Кочубея та Івана Іскри. 1960 року могилу Столипіна заасфальтували і лише 1991 року до 80-річчя із дня загибелі Столипіна її було відновлено в первинному вигляді.

Тим часом губернатор Саратовської області Дмитро Аяцков заявив учора Інтерфаксу, що «Нiкiта Мiхалков обговорював цю ідею зі мною, а я вже розмовляв із цього приводу із міським головою Києва. Щоправда, поки що це тільки початок великої розмови». Він дав зрозуміти, що в Україні готові вести діалог щодо перепоховання. За його даними, Михалков обговорював ідею перепоховання останків Столипіна із президентом РФ Путіним.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати