Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Михайло Лисенко та його учні

09 листопада, 00:00
«ВІРНІСТЬ» — ЗНАКОВА РОБОТА МИХАЙЛА ЛИСЕНКА ТА СИМВОЛ ВИСТАВКИ / ФОТО З ПРЕС-СЛУЖБИ НАЦІОНАЛЬНОГО ХУДОЖНЬОГО МУЗЕЮ УКРАЇНИ

Завтра у Національному художньому музеї України відкриється виставка, присвячена 100-річчю від дня народження видатного майстра української скульптури.

Академік Михайло Григорович Лисенко став своєрідною сполучною ланкою між дореволюційним поколінням, до якого належали його вчителі — І. Севера та учениця Родена Л. Блох — та поколінням радянських скульпторів, які виховувалися в художніх вузах Харкова і Києва. Михайло Лисенко привніс в сучасну скульптуру високий дух романтики, пластичної експресії, героїчного звучання. Скульптор став автором монументального образу Тараса Шевченка (1945), який пізніше був відтворений у пам’ятниках. У 1969 році Шевченківський монумент установили на подвір’ї Київського художнього інституту, потім пам’ятник Тарасу Григоровичу відкрили в Ашхабаді (1972), а у 1978 р. у Парижі. До відомих робіт М. Лисенка відноситься погруддя Каменяра —Івана Франка (пам’ятники у Сваляві (1959)) та Вінніпезі (Канада, 1984)).

Нинішня виставка — данина пам’яті М. Г. Лисенку. Численні роботи, представлені у музеї — це багатофігурні композиції, портрети, етюди, ескізи нездійснених і відкритих пам’ятників, які були переведені в оргскло вже після смерті Михайла Григоровича на кошти вдови і берегині скульптора Вацлави Мар’янівни Лисенко (1907—2005). Отже, вони експонуватимуться вперше.

Загалом на виставці буде показано понад 200 скульптур Михайла Лисенка та його 64 учнів (за 28 років із його майстерні вийшло 105 скульпторів). У п’яти залах музею роботи представлені за жанровим принципом: зал портрета, зал одно- і багатофігурної композиції, зал героїки та монументальних проектів, зал «ню», материнства і лірики. Окремий зал виставки присвячений видатній автобіографічній композиції М.Лисенка «Вірність» (1947), що вперше експонувалася на Всеукраїнській виставці 1948 року і зазнала нищівної критики (як тоді писали критики «за еротизм та аморальність»).

На вернісажі відбудеться презентація ювілейного альбому, монети, конверту та марки. А 16 та 17 листопада пройде Міжнародна науково-практична конференція «Традиції школи М.Г. Лисенка в контексті розвитку сучасної європейської скульптури».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати