Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мовний марафон для діаспори

Визначені найкращі знавці української з Грузії, Казахстану та Росії
16 червня, 00:00

Міністерство освіти та науки України оприлюднило прізвища переможців Четвертого міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика в номінації «українська діаспора» з Грузії, Казахстану та Росії. Незабаром будуть відомі переможці цього мовного марафону з інших країн — зокрема країн Балтії, Молдовського Придністров’я, США та Канади.

Як свідчить статистика, за межами України нині проживає десь 20 мільйонів наших співвітчизників. Саме тому вже четвертий рік поспіль конкурс з української мови імені Петра Яцика викликає таке зацікавлення серед українців світу.

Учні 1-ї грузинської школи ім. М.Грушевського (місто Тбілісі) цього року вперше брали участь у конкурсі. Усі без винятку змагалися за звання кращого знавця рідної мови, й тепер 22 з них напередодні Дня Незалежності України одержать свої нагороди. «У 2002 році Національний університет «Києво-Могилянська академія» взяв нас під свою опіку, й ми стали єдиним на сьогодні закордонним колегіумом НаУКМА, — розповідає директор цієї школи Ганна Матвєєва. — Ми дуже раді, що беремо участь у конкурсі імені П. Яцика. І нехай наші діти ще не до кінця усвідомлюють своє життєве призначення, але вони вже знають, що влилися в єдиний, нероздільний духовний пласт українства», — каже Г. Матвєєва.

У Казахстані згідно державного перепису мешкає понад 500 тисяч українців, але самі українці твердять, що їх там значно більше — до одного мільйона. У мовному марафоні юні українці Казахстану беруть участь уже втретє. У Четвертому конкурсі ім. Петра Яцика перемогу здобули 19 з них. Ці діти навчаються в різних школах Казахстану, а представляють їх Асоціація «Українці Казахстану» (м. Павлодар), Українська недільна школа при парафії Української греко-католицької церкви (м. Караганда) та Акмолінське українське об’єднання «Ватра» (м. Астана).

Але найчисленнішою на цьому конкурсі була делегація з Росії, зокрема з Башкортостану (41 переможець). «За даними посольства України в Російській Федерації, сьогодні в Росії діє десять шкіл, де вивчається українська мова, з них сім розташовано в Башкортостані, — розповідає співголова Республіканського національного культурного центру українців Башкортостану «Кобзар», заступник голови правління Об’єднання українців Росії Василь Бабенко. — В Уфі працює дві недільні школи — імені Тараса .Шевченка на базі школи №9 і національна школа «Злагода». Згідно з наказом міністра освіти Республіки Башкортостан, школа № 9 отримала звання базової республіканської української школи. Хоча вона й російськомовна, але там з 1-го по 7-й клас вивчають українську мову, літературу та історію України. Крім того, в Башкортостані є чотири села, де в школах також вивчаються ці предмети. А загальна кількість дітей у республіці, що вивчають українську мову, сягає 400 осіб», — каже Василь Бабенко.

«Підсумки Четвертого конкурсу з української мови імені Петра Яцика в діаспорі ще раз підтвердили: добра справа неодмінно приречена на розголос — переконаний виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький. — Діти в Україні відчувають справжню українську солідарність, що підтверджує існування світової української родини. І цей конкурс дає змогу кожному відчути плече іншого».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати