Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

МВС попереджає: куріння — це штраф

01 липня, 00:00
ЧИ МОЖНА ВИРІШИТИ ПРОБЛЕМУ ЛИШЕ ЗАБОРОНАМИ БЕЗ НАЛЕЖНОЇ ПРОСВІТНИЦЬКОЇ РОБОТИ? / ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА

«Юначе, як вам не соромно? Негайно загасіть сигарету, дихати нічим!» У громадських місцях подібні вигуки на адресу курців уже нікого не дивують, але тепер вони стануть абсолютно правомірними. Любителям викурити сигаретку чи дві на автобусній зупинці або в підземному переході загрожують не тільки повчання свідомих громадян, а й грошові штрафи. Сьогодні набуває чинності частина третя статті 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

Як повідомили «Дню» в прес- службі МВС України, згідно з внесеними змінами, затримуватимуть порушників для складання протоколу співробітники міліції. Курцю вручать штрафну квитанцію, яку доведеться сплатити через відділення банку на відповідний рахунок Держбюджету. При цьому оплачена квитанція зовсім не дає права на куріння в громадських місцях, а повторне адміністративне порушення загрожує любителям тютюнових виробів штрафами в розмірі від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів. Злісних неплатників теоретично прирівняють до неплатників аліментів, а отже, уникнути зустрічі з судовими виконавцями їм не вдасться.

Стаття 13 відповідного закону визначає поняття «громадського» та «робочого» місць. При цьому міським, сільським і селищним радам дозволено визначати інші місця, заборонені для куріння. А відповідно в різних містах і селах України вони будуть різними: пляжі, дитячі майданчики тощо. От лише як місцева влада доводитиме до відома городян, у яких саме місцях курити заборонено, — ще не ясно.

Міська влада повинна обладнати і місця, які спеціально відведені для куріння. У МВС «День» запевнили, що якщо в парку, де відповідного місця для куріння немає, громадянинові з сигаретою в зубах вручать штраф, він має повне право звертатися зі скаргою до суду.

Мету законопроект переслідує гарну — зменшити споживання нікотину нашими громадянами. Та чи лише знають самі курці, що віднині курити в парках і на автобусних зупинках протизаконно? «День» вийшов на вулиці і поставив це запитання самим киянам. «Уперше чую, — здивувалася запекла противниця куріння Тетяна, — От і чудово, а то вже набридло: приходиш із дитиною в парк, літо, спека, дихати нічим, а тут ще й курці димлять!» А от респонденти-курці зустріли новину з набагато меншим ентузіазмом. «Не знав! — обурюється Сергій, який курить, зокрема і в громадських місцях, понад 15 років. — На мою думку, це абсурд. Якщо, держава не забороняє виробляти та продавати сигарети, отримуючи з цього непоганий прибуток, яке право вона має забороняти курити в громадських місцях? Можна подумати, в нас якісь місця не громадські!» «А де ж тепер курити? Удома на балконі? — цікавиться Євген Петрович. — Таж сусіди поскаржаться, вони в мене не курять. Мені от цікаво, чому раніше про це нічого не говорили? Про такi нововведення треба заздалегідь попереджати».

Насправді законопроект прийнятий уже досить давно — просто українці не дуже люблять вивчати законодавство. А доведеться — принаймні для того, щоб зайвий раз не платити штрафу...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати