Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На лінії — священик

Православна церква відкрила Всеукраїнську телефонну лінію духовної підтримки. Багато дзвінків надходять із зони бойових дій
18 червня, 12:13

16 червні Українська православна церква відкрила безкоштовну телефонну лінію духовної підтримки «Надія». Тепер будь-яка людина може зателефонувати на номер (0800) 50-26-86 і отримати відповіді на питання, які її хвилюють. Кол-центр працює щоденно з 12.00 до 22.00. Дзвінки за загальнонаціональним номером підтримки безкоштовні для мешканців України. За словами священиків, сьогодні «дуже багато людей перебувають у стресовій ситуації та потребують допомоги».

— Для нас це — дуже важливий проект. Його необхідність — нагальна, тому що останнім часом є багато звернень від наших парафіян, а також від людей з усіє України. У державі немає миру, і в людей немає миру в душі. Останнє турбує людей найбільше. Тому дуже актуально саме зараз допомогти всім, хто цього потребує... — розповів ініціатор проекту протоєрей Віктор Іващук.

У проекті братимуть участь священики міста Києва, чергування — щоденне. У священиків, задіяних в телефонному консультуванні, вже є певний досвід такої роботи: декілька років тому на Дніпропетровщині діяла лінія духовної підтримки: тоді працювало близько десяти священників. Коло питань, якими цікавилися люди, згадують священики, було дуже широке. Також у авторів проекту є ідея залучати до консультування інших фахівців.

Уже протягом перших двох годин роботи телефонної лінії «Надія» надійшло десять дзвінків. При цьому дев’ять — від чоловіків. Священики це пояснюють тим, що багато хто телефонує із зони бойових дій — для духовної підтримки. Один чоловік телефонував із Харкова — з проханням молитися за мир.

— Ми підбирали священників, в яких є вища богословська освіта, і які певний час — в сані. Тобто, мають досвід спілкуватися з людьми. Багато хто з них пройшов спеціальні світські семінари, — розповів координатор проекту, протоієрей Владислав Діханов. — Але саме зараз багато людей потребують духовної підтримки, тому що військові дії, які відбуваються на території України, викликають надзвичайний стрес, напруження і страх. Ми розуміємо, що не в змозі надавати відповідь у рамках тільки храмової діяльності. Водночас, у людей завжди є питання, які вони хочуть поставити священику, не залежно від ситуації в державі.

Проект — волонтерський, а зробити лінію безкоштовною вдалося завдяки фінансуванню окремих небайдужих людей, які хочуть допомогти громадянам України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати