Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На роздоріжжі...

Криза продовжиться до осені, вважає радник Юрія Єханурова
15 липня, 00:00
Є КОНТАКТ? НА ФОТО: РЕГІОНАЛ АНДРІЙ КЛЮЄВ ТА ЮРІЙ ЄХАНУРОВ / ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

Учора Верховна Рада встановила черговий рекорд: закрила ранкове засідання після чотирьох хвилин роботи. Наступне засідання відбудеться у вівторок, 18 липня. За словами регіонала Миколи Азарова, оголошення перерви переслідувало єдину мету — дати можливість «НУ» і БЮТ за вихідні одуматися та почати ефективну роботу. «Ми вже сьогодні готові були формувати комітети, однак хочемо дати можливість нашим колегам взяти участь у цьому процесі», — цитує слова Миколи Азарова прес-служба Партії регіонів. Щодо майбутнього Верховної Ради Микола Янович спокійний: «Нехай БЮТ і «Наша Україна» не розраховують на розпуск парламенту, бо Президент не може не розуміти, що в разі дострокових виборів розстановка сил не зміниться. Хіба що несуттєво — на користь Партії регіонів. Країна тим часом ще на три місяці загрузне в хаосі, спричиненому безвладдям. Президент — не самовбивця, він на це не піде». З боку «Нашої України» заяви, як завжди, суперечливі. Представник цієї політичної сили Микола Катеринчук заявив про те, що «Наша Україна» бажає разом з Олександром Морозом влаштувати переродження демократичної коаліції. Роман Зварич у свою чергу заявляє, що оголошення перерви в роботі Верховної Ради сприятиме відновленню діалогу між Партією регіонів та «Нашою Україною». А Юрій Єхануров приніс учора радісну звістку: в скарбниці є гроші на дострокові вибори. За його словами, на проведення попередніх парламентських виборів із держбюджету витратили 438 млн. грн. На сьогодні залишок в державній скарбниці становить приблизно 115 млн. грн., що цілком дозволяє розпочати дострокові вибори. Директор Інституту політичного моделювання, радник прем’єр-міністра Юрія Єханурова Костянтин МАЛЕЄВ поділився з «Днем» своїм баченням ситуації.

— Зараз багато хто говорить про дострокові вибори. Як ви ставитеся до подібних прогнозів?

— Якщо закон передбачає такі кроки, то їх треба робити. Але все має бути законно. Я вважаю, на сьогодні найважливіше, щоб усі сторони конфлікту дотримувалися тих правил, які самі собі встановили. Звісно, в цій ситуації важко визначити, передбачає закон розпуск парламенту чи ні. Але це вже питання до юристів. Щоправда, за відсутності Конституційного Суду Президент залишився єдиним легітимним інститутом, який може трактувати Конституцію.

— Як, на вашу думку, надалі розвиватиметься ситуація в парламенті?

— Днями Віктор Янукович сказав, що коаліція призначить уряд, навіть якщо Президент його не підпише. Це мене налякало, оскільки тоді буде взято курс на громадянську війну та розкол. У цьому випадку криза набуде справді небезпечних для держави форм. А прогноз у мене доволі невтішний: гадаю, конфлікт продовжиться досить довго. Можливо, до осені.

— А чого чекати восени?

— Важко сказати. Чергової бійки, лобового зіткнення. Думаю, ще буде певна ескалація, а потім сторони відступляться і спробують вирішити конфлікт мирними засобами.

— Як ви вважаєте, Президент може зараз показати характер і взяти ситуацію під контроль?

— Я вважаю, що на сьогодні суто юридичних підстав для розпуску парламенту немає. А діяти поза юридичним полем — це самому порушити Конституцію, самому стати чинником ескалації напруженості. Але якщо згадані мною загрози стануть реальністю, то тоді, безумовно, Президент буде змушений зайняти дуже жорстку позицію. А поки що триває просто конфлікт, але немає реального порушення Конституції.

— Чи можуть бути інші шляхи виходу з кризи? Наприклад, фантастична ситуація — Мороз відмовляється від спікерства, робить такий «героїчний» вчинок, щоб подолати розкол у країні...

— Теоретично можна вигадати багато способів, але розраховувати на те, що зненацька Мороз відмовиться від спікерства, не варто. Він дуже багато заради цієї посади поставив на кін, у тому числі долю своєї партії (яка, судячи з усього, вже не підніметься). У високу порядність Мороза я не вірю. А що як у нього совість заговорить — це не ті аргументи.

— Останнім часом багато розмов про «руку Москви» в розробці сценарію нинішньої кризи в Україні...

— Я не думаю, що існує деякий центр у Москві, який розробив подібний сценарій, але те, що Москва докладає досить великих зусиль і коштів для дестабілізації ситуації в країні, — безумовно. Гадаю, й у випадку з «антикризовою» коаліцією вона приклала руку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати