Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Над Бугом і Нарвою» святкує 15-ліття

30 серпня, 00:00

1991 рік, який дав Україні незалежність, був дуже вагомий і для української громади Підляшшя — регіону, який займає особливе місце на карті «Закерзоння», тобто заселених українцями територій, які залишилися на захід від польсько-радянського кордону, визначеного у 1944 році — орієнтовно за так званою лінією Керзона. Особливість Підляшшя в тому, його північна частина, на правому березі Бугу (повіти Більськ, Гайнівка і Сім’ятичі Підляського воєводства) зберегла український мовно-етнографічний характер, оскільки не торкнулася його насильна «репатріація» до СССР у 1944—1946 роках і акція «Вісла» у 1947 році.

Перший номер часопису «Над Бугом і Нарвою» вийшов друком наприкінці літа 1991 року. Початково журнал був фактично зроблений в Любліні, де проживають як його перший головний редактор Микола Рощенко, науковий працівник Університету ім. Марії Кюрі-Склодовської в Люблині, та тодішній секретар редакції, й відповідальний редактор перших чисел, Григорій Купріянович. Лише з половини 1993 року, коли штатним секретарем редакції став Юрій Гаврилюк (головний редактор з 2001 року), редагування журналу перенесене було повністю до Більська.

«Над Бугом і Нарвою» на початку виходив як щоквартальне видання, якого видавцем був спершу Підляський відділ Об’єднання українців у Польщі, а згодом Союз українців Підляшшя. З 1993 року журнал став двохмісячником й досі з’явилося вже 85 номерів. Статті у журналі друкуються як українською так і польською мовами (без дублювання). В полі зору авторів передусім Підляшшя — його сучасне українське життя, минуле та культура. Порушуються питання історії регіону та України, питання мови та національної свідомості, яка тут і досі дуже аморфна та багато в чому парадоксальна. Друкуються також матеріали, присвячені українським справам в інших регіонах, зокрема, Холмщині і Берестейщині. Не оминаються увагою також питання сучасної України — її політичного та культурного життя. Від 1999 року часопис має свій інтернетний сайт (www.nadbuhom.free.ngo.pl), редагований Андрієм Давидюком, завдяки чому є можливість контакту з Підляшшям в українців у всьому світі.

«Над Бугом і Нарвою» видається завдяки щорічній дотації від польського уряду (до 2004 року справами фінансової підтримки культури національних меншин у Польщі відало Міністерство культури, зараз це перейшло в компетенцію Міністерства внутрішніх справ і адміністрації), яка складає біля 90% його щорічного бюджету. В минулому році з’явилося також друге джерело фінансування, оскільки й українське МЗС передало Союзу українців Підляшшя грант на підготовку та публікацію в «Над Бугом і Нарвою» матеріалів про Україну та закордонних українців (в рамках реалізації Наказу МЗС України про виконання плану заходів щодо встановлення зв’язків з українцями, які проживають за межами України).

Протягом свого існування журнал здобув вагоме місце на культурній карті Підляшшя і всієї української громади, адже деякі читачі вважають його найкращим із українських видань у Польщі. До цього прислужився гурт людей, який вніс свій вклад в зорганізування праці редакційного колективу та забезпечення його цікавими матеріалами, зокрема Іван Хващевський, головний редактор у 1997—1999 роках, Людмила Филимонюк, Славомир Савчук, Іван Бакунович.

За 15 років багато чого змінилося на Підляшші, у Польщі, в Україні, у світі. Але не змінився основний девіз редакції «Над Бугом і Нарвою»: писати про те, про що інші не пишуть, — щоб Підляшшя не було вже Богом і Україною забутою периферією, черговим регіоном-донором талановитих людей, якi збагачують культуру і науку всіх націй, але не своєї. Зараз черга за Україною, щоб показала, що вміє використати інтелектуальний потенціал, який і досі зберігся в цьому регіоні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати