Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Олександр Iрванець: «Букініст» — це наше усе...»

На захист книгарень Чернівців піднялися письменники
25 січня, 12:17
НАПЕРЕДОДНІ СЕСІЙНОЇ УХВАЛИ ЩОДО РЕОРГАНІЗАЦІЇ КНИГАРЕНЬ НА СХОДАХ БУДІВЛІ ОБЛАСНОЇ ВЛАДИ КНИГОЛЮБИ ПРОВЕЛИ АКЦІЮ ПРОТЕСТУ / ФОТО АНАТОЛІЯ БОЙДИ

Скандальна історія довкола чернівецьких книгарень розпочалася майже рік тому. Її спровокував намір обласної ради об’єднати десять комунальних підприємств книготоргівлі в одне. Ініціатори злиття запевняли, що про знищення книгарень не йдеться. Навпаки, мовляв, їм хочуть дати «друге дихання», аби не лише запобігти банкрутству, а й поліпшити умови, підвищити рівень відвідуваності та рентабельності. Зважаючи, що, попри свій обласний статус, всі ці книгарні розміщені у самому центрі міста, у частини їх директорів, громадськості та депутатів виникли сумніви. Вони запідозрили, що запланована реорганізацією маскує намір вивільнити ласі приміщення. Тим паче, уже був прецедент, коли більше десятка років тому канули в Лету дві книгарні в самому серці Чернівців. Відтак небайдужі організовували цілу низку мітингів та інших акцій на захист книги і книгарень. Однак 31 травня обласна рада все ж ухвалила рішення про реорганізацію і дала старт процедурі ліквідації. Проти виступили директори трьох найуспішніших комунальних книгарень. Вони звернулися до суду з поданням про відміну незаконного, на їхню думку, рішення.

— У рішенні обласної ради стосовно реорганізації чорним по білому написано про звільнення директорів і, всупереч усним запевненням, що без роботи нас не залишать, жодних пропозицій з цього приводу, як і відповідних офіційних документів, нам не надали досі, — каже екс-директор книгарні «Букініст» Марина Лібанова.

Після відмови Чернівецького обласного адміністративного суду у провадженні по цій справі, 5 лютого її має розглянути Господарський суд міста Києва.

Тим часом, окрім книголюбів, молоді, письменників, журналістів, інтелігенції Чернівців і пов’язаних із містом народних депутатів, на захист мережі книгарень міста виступили відомі письменники Андрій Курков, Ігор Померанцев та Олександр Ірванець. Всіх їх пов’язують дружні стосунки, зокрема, з книгарнею «Букініст» і її директором Мариною Лібановою, зусиллями якої цей книжковий магазин став справжньою культурною меккою міста. Тут проводилися численні автограф-сесії відомих в Україні та за її межами авторів, закордонних письменників, а завдяки інсталяціям епатажного Анатолія Федірка, для якого фасад «Букініста» став рідною домівкою, про цю книгарню почув увесь світ.

«Літературна стежка України проходить через двері «Букініста», і вона, ця стежка, свіжа й добре втоптана молодими і не дуже літераторами. Зачиняться двері — і, значить, у Чернівці буде приїздити менше письменників і поетів», — звернувся до колег з проханням солідаризуватися з його позицією на захист чернівецьких книгарень Андрій Курков.

Отож, далі буде.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати