Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підписання українсько-російських документів щодо Чорноморського флоту коментують

31 травня, 00:00

У Москві

Голова Російської спілки промисловців і підприємців Аркадій Вольський уважає, що "прийшов час ставити крапку в переговорному процесі стосовно ЧФ", оскільки не вирішеність цієї проблеми "стала гальмом для подальшої економічної інтеграції і добрих політичних відносин".

Перший заступник міністра закордонних справ РФ Борис Пастухов уважає, що від підписання документів щодо ЧФ "немає тих, хто виграв більше чи отримав менше". Оскільки бухти основної частини Севастополя "найактивнішим чином використовуємо ми, то й керувати життям внутрішнього ринку в Севастополі будемо теж ми", вважає він.

Лідер КПРФ Геннадій Зюганов назвав підписання документів стосовно ЧФ "знищенням Чорноморського флоту".

Прес-центр Військово-Морського Флоту РФ заявив, що підписані угоди відкривають широкі перспективи для встановлення між двома флотами "співробітництва і взаємодії в дусі братньої дружби".

У Києві

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Володимир Горбулін уважає, що підписані документи є "величезним успіхом", котрий став можливим завдяки "величезному компромісу з обох сторін". На його думку, ці угоди "фактично вперше визначають правила існування двох флотів".

Лідер Народного Руху України В'ячеслав Чорновіл назвав підписані документи стосовно флоту "великою поступкою з боку України". Він уважає, що в парламенті виникнуть проблеми з їхньою ратифікацією. "Якщо стратегічне партнерство полягає в тому, щоб за безцінь здавати інфраструктуру наших портів для іноземних військ, то Україні це дуже невигідно", - сказав він.

Заступник голови УНА Дмитро Корчинський уважає, що ці документи "не можуть задовольнити Україну" й наполягає на виведенні російського флоту з території країни.

Перший заступник міністра оборони України Іван Біжан уважає, що отриманих у результаті поділу ЧФ бухт цілком досить для ВМС України "з військової точки зору".

Заступник міністра закордонних справ Костянтин Грищенко зазначив, що прийняте рішення "хоч і не задовольняє повністю кожну сторону, але відповідає базовим довгостроковим інтересам обох держав".

У Криму

Голова Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко назвав підписання угод "великою історичною подією для двох братніх народів", яке "знімає значну частину проблем у взаємовідносинах двох країн".

Лідер кримських комуністів Леонід Грач висловив думку, що керівництво України й Росії вирішило проблему ЧФ "на догоду НАТО й Міжнародному валютному фонду". "Програє і Росія, й Україна", - вважає він.

Голова меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джамілєв уважає "ненормальним", коли на території суверенної країни "перебувають іноземні війська держави", котра, "до того ж, час від часу висуває якісь територіальні претензії і плекає мрію про зруйнування української державності".

Лідер фракції "Республіканська партія Криму" парламенту автономії Сергій Цеков заявив, що підписання угод щодо ЧФ є "зрадою інтересів Росії і тих росіян, які живуть за її межами". "Росіяни в Криму перебувають у стані напівшоку від підписаних документів", - сказав він.

Голова уряду Криму Аркадій Демиденко вважає підписані документи "взаємоприйнятним компромісним варіантом".

Голова Російської громади Севастополя Володимир Сафронов заявив, що Росія не виправдала надій севастопольців на "захист їхнього законного права жити на рідній землі в російському Севастополі, яким він є де-юре".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати