Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Початок дискусіям покладено

13 травня, 00:00

Вчора в парламенті найбільш активно обговорювалися три теми: доповідь Президента, перехід Валерія Пустовойтенка на роботу в уряд і висунення Петра Симоненка кандидатом на посаду спікера. Кореспондент «Дня» Тетяна КОРОБОВА попросила депутатів відповісти на такі запитання:
    1. Як ви оцінюєте звернення Президента?
    2. Що означає відмова Валерія Пустовойтенка від депутатського мандата?
    3. Що означає висунення Петра Симоненка на пост спікера?

Віктор ПИНЗЕНИК, позафракційний
1. На що міг чекати кожний, хто знає становище в державі? На програму першочергових заходів зі стабілізації економіки та економічного росту. На жаль, цього я не почув. Ніякої програми конструктивних дій не було.

Віктор ЧАЙКА, позафракційний
1. Свобода преси — це не сокира. Мені дуже сподобався цей вислів із доповіді Президента. Тим більше, що насправді — це сокира, й дуже гостра. А загалом, послання Президента — це холостий постріл. Парламент помінявся, а промова у Президента стара. І він відчуває проблеми цього залу на 50% — щонайбільше. Насправді об’єктивно почалася політична проблема батьків і дітей. У парламент прийшло нове покоління.

Олександр МОРОЗ,
лідер фракції
«Лівий центр»
2. Це означає, що він хоче бути прем’єром. Він вчинив правильно, бо якби він не відмовився, він не був би прем’єром і це означало б відставку Кабінету Міністрів.
3. Комуністи мають на це право, маючи найбільшу фракцію — причому не створену штучно, а підтриману виборцями. І крок їхній — логічний.

Леонід КРАВЧУК,
фракція СДПУ(о):
2. Пустовойтенко хоче працювати в уряді й сподівається, що та лінія, визначена Президентом, є визначальною і для нього. Його вчинок правильний і мужній. І як би критично не ставитися до уряду, я вважаю, що чим частіше ми мінятимемо прем’єрів, тим гірше для України
3. Я думаю, що сам Симоненко не хотів би, аби його обрали. І я не думаю, що ухвалу пленуму КПУ підтримають інші фракції. У Мороза такі ж шанси, а ось якщо комуністи та соціалісти об’єднаються на якійсь кандидатурі й до них приєднається ще фракція або дві, то тоді, можливо, когось оберуть.

Юрій ОРОБЕЦЬ,
колишній депутат
2. Крок Пустовойтенка означає, що Кучма думає, ніби в нього є більшість у цій Верховній Раді. Але вибори спікера покажуть, що не буде голосування на догоду Кучмі.
3. Висунення комуністами Симоненка означає, що Президент сьогодні намагається вплинути на ситуацію у лівих. Йому вигідно, аби не було опозиції праворуч, він її на судових процесах намагався вибити, а зліва треба мати людей, які б займали суперортодоксальну позицію, і потім знову грати в ту ж гру, якої він тримався три роки — ліва ВР, яка заважає працювати Президентові. Після Симоненка, можливо, комуністи, висунуть Гуренка. Сенс у тому, аби робити ставку на надто лівих, щоб Мороз не пройшов будь-якою ціною.

Юрій КАРМАЗІН, позафракційний
2. Пустовойтенко, відмовившись від мандата в черговий раз, показує відданість Президенту. Але я маю сумнів, що це йому допоможе. Щоправда, якщо комуністи утворять альянс із НДП, тоді у нього колосальні шанси залишитися прем’єром.
3. Я думаю, що ця ейфорія від легкої перемоги й незнання ситуації.

Олександр ЛАВРИНОВИЧ,
фракція Руху:
2. Що стосується Пустовойтенка — він може написати, що відмовляється зараз приймати присягу й отримувати мандат, а потім, втративши крісло прем’єра, прийде і прийме присягу.
3. Я думаю, що це просто ознака багатотуровості процесу. Коли Президент за закритими дверима зустрічається із Вітренко, Симоненком — очевидно, шукаються якісь спільні інтереси. І ліві можуть «кинути» лівих, і НДП може зіграти з комуністами.
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати