Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Розпочалася вступна кампанія-2014

Цього року абітурієнти отримали більше можливостей для вступу на бюджетні місця
15 липня, 12:57
ФОТО АНДРІЯ КРИМСЬКОГО

Розпочався прийом заяв та документів у паперовій або електронній формі від вступників до ВНЗ. Подати документи абітурієнти можуть до 24 липня, а вже 1 серпня буде оприлюднено результати першої хвилі вступу.

«Вступна кампанія цього року буде однією із найскладніших через воєнну ситуацію на сході України, — говорить перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун. — У процесі підготовки вступної кампанії 50% зусиль іде на те, щоб нормалізувати ситуацію, пов’язану зі вступом абітурієнтів із Донбасу та Криму».

Цього року за державний кошт зможуть навчатися 99 тисяч абітурієнтів, що вступають на бакалаврат, 50 тисяч спеціалістів та 33 тисячі магістрів. До початку вступної кампанії на сайті МОН уперше за всю історію України було оприлюднено показники державного замовлення в розрізі між університетами, розповідає Інна Совсун. Також для зручності подачі заяв було вдосконалено систему «Елекронний вступ», яка працює вже третій рік.

У той же час вступну кампанію в університетах Донбасу буде продовжено, а навчальний рік розпочнеться аж 1 жовтня. За словами Інни Совсун, міністерство робить усе можливе, щоб забезпечити для цих дітей рівний доступ до освіти: «Зараз багато університетів у Луганську та Донецьку не в змозі провести повноцінну вступну кампанію. Абітурієнтів, які хочуть вступати до цих університетів, запевню у двох речах. По-перше, на ці університеті розподілено обсяги державного замовлення. По-друге, вступну кампанію на Донбасі продовжено до 15 вересня».

В університетах Криму вступна кампанія не проводиться, більше того, лише 340 кримчан пройшли незалежне оцінювання. За словами пані Совсун, швидше за все, абітурієнти планують вступати до російських вишів, оскільки з наступного року дипломи, видані кримськими ВНЗ, не визнаватимуться за кордоном.

«На університети Криму обсяг державного замовлення не розраховувався та був розподілений між університетами материка. Абітурієнти з Криму, які вступатимуть у виші материкової України, відповідно до Закону «Про статус окупованих територій», зможуть вступити на безкоштовне навчання, якщо вони наберуть мінімальний прохідний бал. Відповідно до змін до закону, абітурієнти, які ці вимоги виконають, але не потраплять до списку рекомендованих на місця державного замовлення, отримають право навчатися на місцях, які зарезервовано для них. Ці місця не будуть відібрані в інших абітурієнтів, вони взяті з кількості місць, які мали б належати університетам Криму. Якщо якийсь університет не зможе прийняти абітурієнтів із Криму на навчання через великий наплив охочих, їм буде запропоновано альтернативне місце отримання вищої освіти за обраною спеціальністю», — підсумовує Інна Совсун.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати