Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Січневі тези

27 січня, 00:00

Перша після зміни влади прес-конференція лідера СДПУ(О) Віктора Медведчука пройшла в умовах справжнього аншлагу. Кількість журналістів явно перевищувала сотню, добрих півтора десятка телеоператорів створили собою стіну, через яку побачити головну дійову особу всім іншим було практично неможливо. І хоча майже кожен із присутніх прагнув поставити запитання (адже реальної можливості поспілкуватися з паном Медведчуком журналісти не мали вже давно) лідер об’єднаних есдеків пообіцяв відповісти всім. «Тепер у нас досить часу», — рішуче сказав В. Медведчук.

Утім, причиною підвищеного журналістського інтересу до глави Адміністрації президента Кучми можна вважати не лише тривалу перерву в спілкуванні. Після виборів нагромадилося дуже багато прямих запитань. Перший — про ставлення СДПУ(О) до нової влади та її персоналій.

«МИ ПРОГРАЛИ ВИБОРИ»

Насамперед Віктор Медведчук оголосив про перехід своєї партії в опозицію. «Ми програли вибори. Тепер для нас вибір невеликий. Можна бути або при владі, або в опозиції, або в «болоті». При владі ми бути не можемо, а «болото» для нас неприйнятне. Ми вибираємо опозицію», — сказав лідер СДПУ(О). При цьому він зазначив, що як опозиційна сила об’єднані есдеки не мають наміру претендувати на посади в жодній із владних гілок. У тому числі — й на посаду віце-спікера парламенту, яку займає колишній есдек Олександр Зінченко, призначений днями Держсекретарем Президента Ющенка. Медвечук при цьому побажав успіхів на новому терені своєму колишньому партійному соратнику. Відповідаючи на запитання журналістів про своє ставлення до Віктора Ющенка, Віктор Медведчук сказав, що його ставлення залежатиме від того, наскільки дії нового Президента відповідатимуть інтересам країни. А до Юлії Тимошенко? Аналогічно. Партія буде опозиційною не до конкретних особистостей, а до певних дій нової влади — пообіцяв Медведчук. Учора ж стало відомо про те, що на знак незгоди з переходом СДПУ(О) в опозицію з партії вийшов в. о. міністра освіти Василь Кремень.

НІ — РЕВІЗІЇ ПОЛІТРЕФОРМИ

На нещодавньому засіданні партійного Політбюро були визначені основні програмні моменти діяльності партії в нових умовах, повідомив В. Медведчук. Першим завданням він назвав «перешкоджання ревізії політичної реформи», а також якнайшвидше прийняття законопроекту про місцеве самоврядування. Крім того, СДПУ(О) має намір перешкоджати діям влади, що можуть знизити досягнутий рівень життя в країні, а також боротися зі спробами зменшити фінансування медицини, освіти й інших соціальних сфер. Партія також збирається здійснювати правовий контроль влади, надавати юридичну допомогу владі та відстоювати право частини українських громадян використовувати російську мову. Віктор Медведчук уточнив, що йдеться не про надання російській мові статусу другої державної чи офіційної, а про захист прав російськомовного населення. Кажучи про співпрацю з іншими опозиційними силами, лідер партії повідомив, що СДПУ(О) має намір сприяти формуванню коаліції центристських і лівоцентристських сил.

ЗА ЄВРОПУ ЗА РІВНЕМ ЖИТТЯ

Кажучи про позицію СДПУ(О) у зовнішній політиці, першочерговим завданням Медведчук назвав вступ України до ЄЕП. Водночас, за його словами, СДПУ(О) є прихильником європейського вибору України, під яким має на увазі досягнення європейських стандартів життя. «Вступ до Європейського Союзу — це віддалена перспектива. Ми перешкоджатимемо спробам форсування вступу України до ЄС», — наголосив лідер СДПУ(О), зазначивши, що форсування може негативно позначитися на діяльності українських компаній. Аналогічну позицію партія займає й щодо СОТ. Вступ України до цієї організації може бути здійснений лише на умовах, які «не знищують нашого виробника», — сказав Віктор Медведчук. Учора ж було формалізоване ставлення керівництва есдеків до євроатлантичної інтеграції. Вступ до НАТО СДПУ(О), зі слів її лідера, взагалі вважає неможливим, хоча й допускає двосторонню співпрацю з Альянсом.

ПРО ЗАКОН

«Я завжди був і залишаюся законослухняним громадянином. Я не порушував і не маю наміру порушувати закон. Я також не маю наміру залишати країну. Якщо мене переслідуватимуть, то лише з політичних міркувань». Так Медведчук відповів на запитання журналістів про те, чи не побоюється він кримінального переслідування з боку нової влади. Він також категорично відкинув обвинувачення в причетності до фальсифікації на президентських виборах, сказавши, що має намір вимагати сатисфакції в суді від розповсюджувачів аудіоплівок, які нібито свідчать про його роль в організації порушень виборчого законодавства.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати