Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Скнилів. 77 дерев пам’ятi...

28 липня, 00:00
ФОТО ЄВГЕНА КРАВСА

Учора Україна згадувала загиблих під час авіакатастрофи на Скнилівському військовому аеродромі. Це сталося три роки тому. Біля монумента Божої Матері в центрі Львова родичі загиблих запалили 77 лампадок пам’яті. Саме стількох не стало 27 липня 2003-го. Нині родичі вважають, що влада порушує їхнє право на пам’ять. Вони вимагають узаконити сквер, у якому вони вже посадили 77 дерев. А крім того, перейменувати вулицю Авіаційну на вулицю Пам’яті та покарати всіх винних, а не лише пілотів. Із цими проханнями родичі загиблих учора прийшли до мера Львова Любомира Буняка. І для більшої наочності «посадили» перед дверима приймальні алею з 77 вазонів.

Нагадаємо: під час виконання показових польотів на авіашоу літак Су-27 впав на глядачів. Серед 77 загиблих були й 28 дітей. Потерпілими внаслідок авіакатастрофи визнані 543 людини, зокрема після трагедії 10 осіб залишилися інвалідами, із них троє — інвалідами першої групи. Як відомо, військовий апеляційний суд Центрального регіону засудив винних у Скнилівськiй трагедії до 4 — 14 років позбавлення волі, зобов’язавши п’ятьох винних виплатити державі 11,258 млн. гривень. До 14 років позбавлення волі засуджений пілот Володимир Топонар, який командував літаком. Його зобов’язали виплатити 7,2 млн. гривень на користь держави як компенсацію за завдані збитки. Другий пілот, Юрій Єгоров, засуджений до восьми років позбавлення волі та виплати 2,458 млн. гривень. Однак серед потерпілих у скнилівській трагедії є ті, хто звертається до суду, щоб захистити пілотів, оскільки вважають, що не вони справжні винуватці того, що трапилося, а ті, хто дозволив проведення цього авіашоу.

Потерпілі у Скнилівській трагедії подали 407 позовів про відшкодування збитків у рамках розслідуваної кримінальної справи, що вже дійшла до судового розгляду, і понад 20 позовів поза її рамками, вимагаючи компенсації в розмірах від 5 тисяч гривень до 24 млн. гривень.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати