Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Таємниця» несподіваного успіху

Гравці ринку ІТ впевнені: саме вони допомогли Україні піднятися в рейтингу Doing Business-2013
25 жовтня, 00:00

Про це вчора «Дню» повідомили в прес-службі Асоціації «Інформаційні технології України». Саме впровадження можливості електронного надання даних і оплати для середніх і великих підприємств, вважають фахівці об’єднання, значною мірою допомогло українській системі оподаткування посісти друге місце в рейтингу Doing Business-2013 серед груп показників, в яких було зафіксовано найбільш значні реформи. Нагадаємо, як повідомляв «День», в рейтингу Doing Business-2013 група «Оподаткування» перемістилася на 18 пунктів вгору з 183 на 165 позицію.

На думку Асоціації «ІТ України», впровадження електронних систем в інших сферах української економіки значно спростило б ведення бізнесу в нашій країні і дало б можливість і далі просуватися в світових рейтингах.

Основними галузями, в яких інформаційні технології необхідно насамперед застосовувати, є міжнародна торгівля (сьогодні 145 місце України в рейтингу), отримання дозволів на будівництво (183 місце) і подальший розвиток автоматизації в оподаткуванні (165 місце). Світовий тренд, наприклад, у галузі полегшення міжнародної торгівлі — це впровадження систем електронної подачі та аналізу митних декларацій, автоматизованої оцінки ризиків. У тій чи іншій формі ці процедури впроваджувалися в 149 економіках.

А в оподаткуванні країні потрібно продовжувати розвивати обіг електронних даних у системі, вважають фахівці. «Українська влада в особі ДПСУ показала готовність залучати ІТ-технології не для галочки, а як засіб автоматизації реальних бізнес-процесів. Нам особливо приємно бачити оцінку цього результату з боку західних експертів», — зазначає виконавчий директор Асоціації «ІТ України» Віктор ВАЛЄЄВ. Оскільки впровадження ІТ-технологій дає подвійний ефект — спрощує процедури та виключає корупційну складову, зазначає він.

У той же час президент компанії Miratech Микола Роєнко впевнений, що в наступному рейтингу Doing Business Україна зможе підсилити свої позиції за показником «реєстрація власності», оскільки з 1 січня 2013 року мають запрацювати відповідна електронна система реєстрації прав і електронний кадастр.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати