Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Танцюють усі!

18 жовтня, 00:00
Створюється враження, що під цим гаслом проходять останні цього року етапи приватизації державного майна в Україні. За словами голови ФДМ Михайла Чечетова, танцювати, тобто брати участь у конкурсах, можуть усі, у кого є гроші, щоб «замовити» танець. На його думку, саме відсутність всіляких умов дозволяє залучити до конкурсу велике число учасників і забезпечує збільшення стартової ціни до максимально можливої.

Є ПЛАН

Завдяки розпродажеві державних пакетів акцій великих і не дуже підприємств, Фонд державного майна цього року забезпечив надходження до бюджету 1 млрд. 750 млн. гривень. Для виконання плану приватизації, затвердженого на цей рік, залишилося набрати ще 398 млн. Ці кошти планується отримати від продажу державних пакетів Чорноморського суднобудівного заводу та Дніпровського металургійного комбінату ім. Дзержинського. Договір з продажу ЧСЗ вже підписано. Додатково до цих двох підприємств, днями було оголошено конкурс із продажу 89% пакета акцій Кримського содового заводу. Стартова ціна українського монополіста з виробництва кальцинованої соди становила 165 млн. гривень. А з урахуванням привабливості заводу і величини виставленого на продаж пакета, керівництво ФДМ сподівається, що остаточна ціна вийде далеко за межі 200 млн. Тут головним претендентом вважається польська фірма «Чех», але інтерес до заводу встигли проявити навіть американські фінансисти. Продаж цього заводу якраз і проводиться за вищезгаданим принципом. До участі в конкурсі буде допущено будь-кого, хто має гроші. Такий варіант подій дуже не влаштовує кримську владу, але від її думки, схоже, тепер нічого не залежить. А ось із продажем 98% ДМК попотіти ФДМ ще доведеться. Хоча Михайло Чечетов налаштований доволі оптимістично. Стартова ціна комбінату — 600 млн. гривень, а за умовами приватизації, 50% суми контракту мають бути перераховані вже в перший місяць після купівлі. Таким чином, виходить дуже навіть солідне перевиконання плану в кращих традиціях ударних п’ятирічок.

ПРОГНОЗИ

До літа цього року 98,8% ДМК перебувало в управлінні Укрсиббанку. Згідно з прогнозом Михайла Чечетова, в число найбільш ймовірних претендентів на повний контроль над ДМК, окрім вищеназваного банку, входять так само Приватбанк та Інтерпайп. Скоріше за все, між цими трьома ФПГ і відбудеться основна гра. Але навіть назвавши трійку основних претендентів на ДМК, Михайло Чечетов заявив, що зовсім не виключає участі в конкурсі ФПГ з близького і далекого зарубіжжя. Більше того, прихід могутньої промислово-фінансової структури з досвідом роботи на міжнародному металургійному ринкові навіть вітається в ФДМ. Конкурс було оголошено на початку жовтня й він мав відбутися 8 грудня.

Перспективи української приватизації загалом буде остаточно прояснено, коли Верховна Рада ухвалить Закон «Про Державну програму приватизації на 2004—2006 роки» і Закон «Про Фонд державного майна». Попередні варіанти цих законопроектів через Верховну Раду не пройшли. Тепер програму істотно скоротили щодо термінів чинності та об’єктів, а до розробки її нової редакції залучено депутатів — це має забезпечити її проходження. А закон про ФДМ відкоригували, переписавши статтю, яка регламентує його підпорядкованість. У новому його написанні передбачається підконтрольність і підзвітність ФДМ Верховній Раді і підконтрольність урядові. Це має всіх влаштувати. На цьому поступки ФДМ депутатам, закінчуються. Коментуючи нещодавню ініціативу Верховної Ради накласти мораторій на приватизацію великих стратегічних об’єктів, глава ФДМ назвав її грою проти уряду. Зрив плану приватизації, неминуче спричинить невиконання бюджету. Причому «дірка» в прибутках утвориться не на один мільярд. Причиною конфлікту, нагадаємо, стали найбільші українські підприємства — «Криворізьсталь» і «Укррудпром».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати