Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Знання по ліцензії

Міністерство освіти проти МАУПу
05 жовтня, 00:00
МАЛЮНОК IГОРЯ ЛУК’ЯНЧЕНКА

Ліцензія одіозного навчального закладу, котрий уже давно в народі називають розсадником антисемітизму, врешті потрапила до рук Державної акредитаційної комісії. 26 вересня ДАК відмовила у видачі дипломів випускникам Міжрегіональної академії управління персоналом, які вже здали державні іспити, і ухвалила рішення щодо закриття близько 30 регіональних інститутів і коледжів Академії. Тепер студенти й викладачі філій МАУПу чекають остаточного підписання наказу про позбавлення ліцензії в Міністерстві освіти й науки.

Втім чекають у МАУПі не з опущеними руками. Наступного дня після засідання ДАКу на інтернет- сайті видання «Персонал Плюс» з’явилася стаття про неправомірність дій Міністерства освіти й науки. Не секрет, що Академія вже не вперше має конфлікти з міністерством, і вже кілька місяців тягнеться розбирання судових позовів. Ще в березні МАУП подала до Господарського суду Києва заяву щодо визнання недійсними результатів перевірки її структурних підрозділів, згодом — у червні — скаргу з такими ж вимогами Академія подала до Київського апеляційного господарського суду. У результаті судового розгляду скарги МАУПу були визнанi безпідставними, отже, міністерські рішення залишаються в силі. І цього разу за наклеп і брутальні висловлювання на адресу МОНу до суду збираються подати самі освітяни.

За офіційною інформацією, рішення акредитаційної комісії ґрунтується на тому, що в Академії порушуються вимоги чинного законодавства щодо правил проведення освітньої діяльності, а в регіональних філіях якість навчання дуже низька. У МАУПі вважають це рішення мало не спеціальним держзамовленням, спрямованим на позбавлення студентів і викладачів законних прав. Про те, які саме ліцензійні умови порушено й чи є вони такими, які не можна виправити протягом трьох місяців, у Департаменті вищої освіти МОН поки що відмовляються коментувати. Не поширює інформацію про це й Академія.

У міністерстві кажуть, що ліцензійні умови для всіх без винятку ВНЗ однакові, і порушувати їх однаково не можна будь-якому навчальному закладу. «Мова йде насамперед про забезпечення відповідної якості освіти, — говорить начальник Департаменту вищої освіти МОН Ярослав Болюбаш. — Нам теж не дуже зручно розбиратися зі студентами закритих ВНЗ — адже діти вибирали не тільки спеціальність, а й сам навчальний заклад. Розмістити всіх МАУПівців в інші університети також буде складно». Але закриття філій поки що відкладається: річ у тім, що забирання ліцензії — справа не одного дня. Спочатку треба оформити й підписати протокол засідання ДАК, а вже потім у міністерстві підпишуть наказ про позбавлення ліцензії. На сьогодні ж протокол ще не підписано, й фактично філії МАУПу продовжують роботу в звичайному режимі.

Закриття філій Міжрегіональної академії, швидше за все, має під собою серйозні підстави. Але Міністерству освіти й науки доведеться ще не один тиждень відстоювати інтереси студентства в різних інстанціях. Страждають студенти не тiльки МАУПу — за минулий рiк позбулися лiцензiї 114 навчальних закладiв, i це — не межа, їх, імовірно, було б набагато більше, якби вчасно проводилися планові перевірки якості навчання. Студенти й батьки досі залишаються основним джерелом інформації про порушення умов навчання, у зверненнях до МОН часто нарікають на занадто великі групи, тісняву в аудиторіях тощо. У Департаменті вищої освіти розповідають про прецеденти, коли одна людина викладала понад 10 різних дисциплін, або коли випускники технічних ВНЗ читають лекції мало не з історії літератури. Порушенням ліцензійних умов є й недостатня кількість навчальної літератури, слабка матеріально-технічна база, нестача професійних кадрів тощо. Подібні недоліки в роботі ВНЗ, якщо їх не можна виправити протягом трьох місяців, тягнуть за собою позбавлення ліцензії або й закриття навчального закладу, а жертвами стають студенти i їхнi батьки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати