Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Знову пожежа

Експерт: «Території кіностудії Довженка є ареною інтересів будівельних компаній»
14 листопада, 13:23

У середу близько шостої вечора поблизу кіностудії Довженка в ангарі за адресою Дегтярівська, 21 сталося займання. Згодом пожежа охопила ще два ангари. За інформацією пожежників, в одному з них був склад садового інвентарю, у другому — секонд-хенд, а у третьому знімали кіно.  У розпал пожежі висота стіни вогню досягала 50 метрів, загалом вогнем було охоплено близько двох тисяч квадратних метрів території. Згодом вогонь також перекинувся на Пушкінський парк, що поблизу. Гасінням пожежі займалися орієнтовно сто рятувальників протягом шести годин. За останньою інформацією, у пожежі ніхто не постраждав.

Це вже друге масштабне займання за останній час. Нагадаємо, близько двох тижнів тому в Києві горів кінотеатр «Жовтень». Пожежу в ньому пов’язують з рейдерським захопленням. Чому горіли ангари поблизу кіностудії, поки невідомо, також невизначеними залишаються збитки, завдані цією пожежею громаді міста.

Iгор ЛУЦЕНКО, громадський активіст, голова комісії Київради з питань культури та туризму:

— Можна, звісно, припустити, що ситуація з кіностудією така ж, як і з кінотеатром «Жовтень», але це буде дуже банально і, мабуть, далеко від реальності. Оскільки поки ще ніхто з керівництва студії не говорив про те, що на них здійснювався тиск чи були якісь приводи, щоб вважати цю пожежу підпалом.

Взагалі з будь-якою кіностудією ситуація одна і та ж сама. Це неприбутковий об’єкт, який займає значну територію та не може себе захистити. Тому їхні території можуть бути під прицілом іншого бізнесу, зокрема будівельного. Поряд з кіностудією є Київський зоопарк, який також хочуть виселяти. Це привабливий об’єкт для великих будівельних проектів. Між зоопарком та кіностудією кілька житлових комплексів уже виросли. Не можна казати, що за цією пожежею вже видніється якась чорна рука, але те, що ці території є ареною інтересів будівельних компаній — однозначно.

У даному випадку, щоб уникнути подібних ситуацій, також має бути чітка відповідальність орендаря. Люди повинні тримати під контролем ситуацію на власній території. До прикладу, професійна команда, яка працювала у «Жовтні», безперечно розробила багато вагомих некомерційних проектів, але чомусь вони не змогли захистити комунальне майно.  Мала існувати робоча система пожежогасіння, але вона, як бачимо, не спрацювала. Це теж викликає багато запитань.  Але водночас подібна ситуація не виникла б, якби у нас існувала чітка система поводження з майном і не було можливості тіньової приватизації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати