Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ні США, ні Росія не можуть перемогти в Україні»

Студентки Літньої школи журналістики «Дня» зустрілися з досвідченим і неординарним політологом Віктором НЕБОЖЕНКОМ
17 липня, 18:40

У вівторок студенти Літньої школи мали особливу зустріч. До редакції завітав Віктор НЕБОЖЕНКО. Політолог зі стажем, який добре знається на політичній кухні, адже ще з часів радянської перебудови, а потім і незалежних 90-х, працює з українським політикумом.

По гарячих слідах ми розпитали гостя про його враження від зустрічі Трампа і Путніа в Гельсінкі. «Це бойова нічия, — каже Віктор Сергійович. — Наш плюс в тому, що Україну нікому не «здали», як про це багато хто писав. По суті, США і Росія перебувають в ситуації взаємного стримування. Ні США, ні Росія не можуть перемогти в Україні. Насправді, вони не знають, що з нами робити: США не хочуть втрачати свої можливості в Україні, зрозуміло не хоче цього і Росія, яка дуже міцно тут тримається. Обидві сторони володіють владою «нетто», тобто коли ти не говориш: «Я не хочу». А неможливо вести переговори, коли у вас завдання лише стримати і не дати іншій стороні чогось досягнути. Ось така нічия між США і Росією. Останній раз таке було між переговорами Буша-старшого з Горбачовим щодо Східної Європи».

Що дав Чемпіонату світу з футболу Росії? Чи варто очікувати ескалації на сході України? Чого чекати від майбутніх президентських виборів в Україні? Хто є основними гравцями? Чому серед українських олігархів немає консенсусу?

Читайте в найближчих номерах «Дня».

«ВДАЛОСЯ ПОБУВАТИ ЗА ЛАШТУНКАМИ УКРАЇНСЬКОЇ ПОЛІТИКИ»

Iрина ЛАДИКА, Львівський національний університет імені Iвана Франка:

— Сьогодні вдалося побувати за лаштунками української політики, побачити її справжню кухню. Віктор Небоженко — безпрецедентно відвертий і навіть цинічний в оцінках політичних подій, усі свої знання оформлює у цікаві та комічні художні образи. Було цікаво почути його прогнози на майбутні президентські вибори, і здивувало, яку велику роль політолог надає інтересам та впливам Росії. Журналістику експерт назвав «м’якою силою», яка словами може сконструювати ставлення суспільства до подій. Тому варто бути обачними, мислити критично, щоб медійниками не маніпулювали, особливо в умовах війни.

«ДАЛЕКОСЯЖНІСТЬ ДУМОК ЕКСПЕРТА ВРАЖАЄ»

Евеліна КОТЛЯРОВА, Киїівський національний університет імені Тараса Шевченка:

- Політика – складна річ, іноді розібратися в ситуації непросто навіть бувалим журналістам, не те що початківцям. Віктор Небоженко — політичний експерт з історією, який точно знає, про що говорить. Під час зустрічі він по поличках розклав і зробив прогнози щодо створення єдиної помісної церкви, майбутніх виборів в Україні тощо. Глибина і далекосяжність його думок вражає. Експерт говорить ніби прості речі, навіть цілком зрозумілі, приміром про те, що вперше за всю історію незалежності нашої держави українські олігархи не можуть домовитися. Але мене захопила його манера подачі своїх думок, їх оформлення.

Літня школа журналістики відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати