Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Україна повинна активніше працювати на Заході»

Гостем Літньої школи журналістики «Дня» був посол Литви в Україні Марюс Януконіс
12 липня, 18:36

Литовський посол відзначив велику роль «Дня» у формуванні проєвропейського інформаційного простору в Україні. А до 20-річчя газети «День» пан Марюс Януконіс побажав Україні зберігати свободу преси і слова, адже це є величезним надбанням в інформаційній війні. «Нам, як посольству, що працює з налагодженням контактів, дуже важливе існування газети «День» і незалежної журналістики», — наголосив він.

На запитання «школярів» про боротьбу на інформаційному полі посол зазначив, що українському іномовленню на Заході варто працювати і над створенням російськомовного контенту. Пан Януконіс поділився досвідом литовської євроінтеграції. Наголосив він і на необхідності реформи Збройних сил: «Війна — це теж великий досвід для армії. Але без реформ у верхах неможливою буде НАТО-інтеграція та рух до світових стандартів». Посол розповів, що існує чимало перепон для інтенсифікації відносин між двома країнами. За його словами, недостатньо розвинене електронне урядування разом із низкою інших бюрократичних факторів стримує потік інвестицій в українську економіку.

Про це та багато чого іншого і цікавого, що пролунало у відвертій розмові з пані Януконісом, читайте у наступних числах «Дня»

ВРАЖЕННЯ

Олена КУРЕНКОВА, абітурієнтка Національного університету ім. Т. Шевченка:

— Наша інформаційно наповнена розмова з послом Литви в Україні торкнулася широкого спектра проблем, які останнім часом на порядку денному як в Україні, так і в Литві: Brexit, протидія російській агресії, варшавський саміт НАТО — ось наші болючі, але надважливі спільні точки дотику. Мабуть, Литва — одна з небагатьох країн-сусідів, партнерські відносини з якою базуються на максимальній взаємній довірі. Марюс Януконіс від імені своєї країни виразив готовність усіляко надавати підтримку українцям та співпрацювати з ними в тих галузях, які можна вважати найбільш перспективними: медицині, освіті, транспортній сфері.

Христина ПЕТРЕНКО, Одеський національний університет ім. І. Мечникова:

— Під час зустрічі для себе почула дві важливі речі від пана посла. По-перше, в Литві радянський період вважають окупацією. По-друге, люди, молодші від 30 років, погано говорять російською, але добре володіють англійською мовою. Так просто, але так важливо. Гадаю, що хоча б частково ми могли б у них це запозичити: розібратися з минулим і вивчити англійську.

Христина СОЛТИС, Львівський національний університет імені Івана Франка:

 − Посол Литви вразив мене з перших хвилин. Приємно, що він за час виконання своїх обов’язків зумів на досить хорошому рівні оволодіти українською мовою. Це один із прикладів, що при бажанні її можна вивчити. Марюсу Януконісу знадобилось для цього 5 років, чому ж цього не можуть зробити окремі чиновники, які провели в цій країні значну частину свого життя? Також у посла варто повчитись принциповості і у питанні щодо російської компенсації за радянські злочини. Він правильно зауважив, що це не лише фінансова компенсація,а й важливий моральний та юридичний чинник.

Цього року «Літня школа журналістики «Дня» проходить за підтримки Центру інформації та документації НАТО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати