Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

18 серпня 5 років сайту «Україна Incognita»!

Станіслав КУЛЬЧИЦЬКИЙ: «Про цей історичний веб-портал має знати кожен освітянин та відповідальний громадянин»
17 серпня, 19:19

18 серпня у інтернет-проекту «Україна Incognita» ювілей — п’ять років вивчення і переосмислення української історії у віртуальному світі. Нагадаємо, що свою назву він отримав від однойменної першої книжки з Бібліотеки «Дня». До 15-річчя газети було вирішено вивести масштабні історичні напрацювання видання за межі паперового формату та поширити на онлайн-простір. Тепер сайт «Україна Incognita» — це унікальний масив історичних та краєзнавчих матеріалів, які протягом 20 років публікувалися на сторінках газети, а також у виданнях Бібліотеки «Україна Incognita».

Наразі ресурс містить не тільки вже традиційні газетні рубрики «Історія і Я», «Маршрут №1» та «Сімейний альбом України», а й вперше в українському інтернет-просторі представив безпрецедентний віртуальний фонд більше ніж 30-ти найкращих українських музеїв — «Музеї онлайн». Інтерактивна «Інтелектуальна карта України», сформована за активної участі наших читачів, відтворює минуле різноманітних куточків України — від цілого міста до знакових окремих вулиць. Сайт має своїх постійних блогерів, що відкривають малознайомі епізоди історії або дають нетривіальну інтерпретацію.  На «Україна Incognita», а також на сайті «Дня», який виходить трьома мовами: українською, російською та англійською, статті знаходять свого вдячного читача, і аудиторія невпинно росте.

Головний редактор газети «День» Лариса Івшина наголошує: «Уважне «прочитання процесів», що відбувалися та відбуваються на пострадянському просторі, переконує мене в тому, що боротьба точиться не лише за ресурси, не лише за нафту й газ, а насамперед — за місце в історії».

«Історії, історичній пам’яті «День» завжди приділяв чимало уваги, — стверджую це як читач зі стажем. Рубрики, що стосуються минувшини, інколи відкривають просто задля «оживляжу». У «Дні» — по-іншому; інтерес до історії тут набув стратегічного сенсу, — коментує доктор філологічних наук, професор, автор «Дня» Володимир ПАНЧЕНКО. — «Івани-безродні» не можуть перемагати. Безпам’ятство — синонім духовного рабства, вторинності, у нашому випадку — малоросійства... Оце, власне, і вся філософія.

Тому проектам «Дня», зокрема й сайту «Україна Incognita», я аплодую. Утім, не тільки аплодую, а й сам, як автор, намагаюся брати участь у їх реалізації. Українцям потрібно багато працювати над своєю самоідентичністю, пам’ятати про свою генеалогію, про те, що ми є спадкоємцями Київської Русі, Козацької держави, УНР...  Московія ж недарма ще за часів Петра  І анексувала нашу історію. Вона й зараз воює з нами, щоб повернути собі Київ як символ... Усе це слід розуміти. І 25-річчя української незалежності варто відзначати не як 25-річчя проголошення незалежності, а як дату відновлення державності. Гасло може бути таким: «Від Київської Русі — до європейської України». Чудово, що розширюється аудиторія історичного сайта. Це означає, що ми потрохи вчимося бути собою».

«Сайт «Україна Incognita» мені подобається всім:  зручною пошуковою системою, інтелектуальним календарем, продуманою політикою поширення історичних знань, а особливо — рубрикою «Музеї онлайн», — зауважив у коментарі доктор історичних наук, професор, заступник директора з наукової роботи Інституту історії України НАНУ, автор «Дня» Станіслав КУЛЬЧИЦЬКИЙ. — Кожен може знайти на сайт і віртуально «походити» залами — хоч Музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, хоч Музею Степана Бандери в Лондоні. Це є надзвичайно важлива освітня складова і потрібно, щоб про цей сайт знали і вчителі у школах, і викладачі вишів, і просто допитливі й відповідальні громадяни. Так пізнаємо свою історію!»

ОСМИСЛЮЙ ІСТОРІЮ РАЗОМ З НАМИ — ВИВЧАЙ САЙТ «УКРАЇНА INCOGNITA»!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати