Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Апостол» повертається!..

«День» дізнався нові подробиці затримання підозрюваних у викраденні легендарного стародруку
26 квітня, 18:43

«На слід викрадачів вийшли майже одразу, працювали з ними майже весь цей час (близько року. — Авт.). Тобто викрадачі були у полі зору правоохоронців, наші оперативники працювали в їх середовищі. Вели їх так довго, бо хотіли впевнитися, що книга саме у них. Тому що основним завданням було повернення державної цінності — цього «Апостола», — розповідає «Дню» Ярослав Тракало, речник Національної поліції України.

ПРАЦЮВАЛА ПОТУЖНА ЗЛОЧИННА ГРУПА

Трьох осіб затримали 25 квітня у ресторані у Києві, коли вони намагались збути викрадену з Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського книгу — «Апостол» Івана Федорова, надрукований у Москві 1564 року. «Спочатку «продавці» запросили 150 тисяч доларів, але зійшлися на 100 тисячах. Однак, оскільки торгувалися вони зі співробітниками поліції, в результаті отримають не гроші, а термін!», — поділився деталями міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у Facebook. Затримання було спільною міжвідомчою спецоперацією Департаменту карного розшуку і Департаменту кримінальної розвідки Національної поліції, а також Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України.

Затримана трійця входила до одної злочинної групи. Одразу після затримання правоохоронці провели п’ять обшуків, триває досудове розслідування. «Це серйозна злочинна група, яка займалась викраденням антикваріату на замовлення. Наразі ми встановлюємо канали їхнього збуту. Зокрема, оскільки «Апостол» мав бути проданий до Російської Федерації, не виключаємо, що ця злочинна група має міждержавні зв’язки, — додає Ярослав Тракало. — Щодо слідчих дій можу сказати лише те, що вони тривають. Вилучено речі, які досліджуватимуться у цій справі з метою доведення вини затриманих. Чи знайдені під час обшуків інші цінності? Поки це таємниця слідства».

Нагадаємо, «Апостол» 1564 року, першу датовану друковану книгу в Росії, викрали з Національної бібліотеки України імені Вернадського 10 травня 2016-го (причини ситуації «День» з’ясовував у матеріалі «...Чому не йде Апостол правди і науки», №84 за 17 травня 2016 року). Слідчий відділ Шевченківського управління Нацполіції у Києві одразу вніс відомості про подію до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 185 («Крадіжка») Кримінального кодексу України. І от, майже за рік, стародрук знайшли.

«МИ ВЖЕ ВТРАЧАЛИ НАДІЮ...»

Одразу після спецоперації спеціалісти бібліотеки імені Вернадського оглянули книгу, щоб встановити, чи справді вона з їхніх фондів. «За всіма ознаками — а це, наприклад, характерна оправа з червоного оксамиту, записи, печатки бібліотеки — все відповідає примірнику, який був у нас, — говорить Наталія Бондар, завідувач відділу стародруків та рідкісних видань НБУВ. — Наші співробітники побачили, що стан книги такий, як і на момент викрадення. Ілюстрації є, оправа у такому самому стані, товщина така сама, ніяких додаткових ушкоджень не помітно. Щоб підтвердити це напевно, потрібна детальніша експертиза».

У бібліотеці про перебіг слідства майже нічого не знали. «Правоохоронці контактували з нашими фахівцями, дотичними до роботи зі стародруками, але нам про результати слідчих дій повідомляли мало. Насамперед, наші фахівці інформували правоохоронців про певні речі. Ми сподівалися, що колись книгу знайдуть, але, якщо чесно, вже втрачали надію. Якраз днями думала, що скоро пройде рік після викрадення і хочеться запитати у слідчих, що відбувається зі справою, чи є сподівання, що пам’ятка повернеться. І ось така новина!», — радіє Лідія Поперечна, керівник прес-служби НБУВ. У бібліотеці відзначають символічний збіг: зловмисників затримали у день, коли в Інституті книгознавства НБУВ відбулись наукові читання на пошану Степана Петрова, видатного бібліографа і книгознавця. 

Тепер у бібліотеці сподіваються, що книга повернеться до фондів якомога скоріше. Між іншим, після гучної крадіжки тут вжили різні заходи, щоб подібні випадки не повторювалися. «Посилені заходи охорони, розроблена нова інструкція, яка жорсткіше регламентує вимоги для користування такими раритетними пам’ятками,   — перераховує Лідія Поперечна. — Здебільшого стародруками цікавляться науковці, які їх досліджують. Це історики, книгознавці, археографи... Обмежити їх у доступі ми не можемо, але умови надання стародруків у використання в читальних залах з огляду на ситуацію стали жорсткішими».

Представники Нацполіції поки не знають точно, коли «Апостола» передадуть бібліотеці. «Зробити це можна буде одразу, коли книгу дослідять експерти і дадуть по ній висновок, — пояснює Ярослав Тракало. — На даному етапі неможливо сказати, скільки триватиме експертиза. Це не у нашій компетенції».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати