Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Без міністра, зате з новою освітньою радою

При Офісі Президента запрацює дорадчий орган з питань вищої освіти
03 червня, 18:45

Президент Володимир Зеленський підписав указ про створення Ради з питань розвитку вищої освіти в Україні. Це результат його зустрічі із керівниками провідних закладів вищої освіти, котра відбулася 2 червня. Як ідеться в указі, за два тижні має з’явитися проєкт положення про Раду з питань розвитку вищої освіти та пропозиції щодо її персонального складу.

Рада працюватиме як консультативно-дорадчий орган при Офісі Президента. Її здавання — удосконалити якість та зміст вищої освіти в Україні (хоча не так давно приймався прогресивний закон про вищу освіту з цією ж метою), готувати пропозиції для вдосконалення законодавства в цій галузі, зокрема щодо фінансової автономії, а також створення механізму, як залучати приватні інвестиції та розвивати державно-приватне партнерство.

Крім цього, в указі про створення нового органу окреслено кілька завдань для уряду. Так, до 1 вересня Кабмін має розробити план заходів, які популяризуватимуть нашу вищу освіту серед іноземних студентів. Також Кабінет Міністрів має розробити та затвердити до 1 листопада стратегію розвитку вищої освіти на 2021 — 2031 роки, а до 1 грудня — затвердити державну програму відновлення та розбудови мережі гуртожитків для проживання студентів.

Ще одне завдання для уряду — разом з Інститутом стратегічних досліджень  та Національною академією педагогічних наук України розробити та затвердити державну програму розвитку науково-дослідницької інфраструктури в Україні та план заходів щодо популяризації природничих наук і математики.

Плани досить амбітні та необхідні. Яка роль нової ради у цих питаннях — незрозуміло. І хто увійде до дорадчого органу та як швидко буде втілювати задумане? Адже досі без очільника лишається Міністерство освіти та науки, котре мало б стимулювати реформи у сфері освіти загалом, зокрема і ті завдання, які прописав президент для свого консультативного органу.

«Чим більше подібних майданчиків для узгодження освітніх політик, тим краще. Це додаткова можливість для узгодження комунікації, обговорення пропозицій та візій. Оскільки зараз змінюється система управління в країні, все вибудовується під Офіс Президента, то утворення такої структури цілком логічне, — додає співзасновниця ГО «Точка росту: освіта і наука» Світлана БЛАГОДЄТЄЛЄВА-ВОВК. — На зустрічі президента із ректорами провідних вишів презентувалися різні концептуальні підходи до розвитку вищої освіти, більшість сприйняли цю зустріч як обнадійливу. Тому поява цієї ради — це спільне консенсусне рішення, яке дозволить розблокувати реформи, тому що інтереси університетів у тій структурі, яка нині працює у державі, недостатньо враховані. Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти тисне на університети через систему акредитації. Міністерство тисне через фінансування та інші бюрократичні механізми. А як збалансувати інтереси усіх структур між собою — це питання. Тепер головне, щоб були напрацьовані нові підходи для розвитку вищої освіти та були результати».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати