Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому скасували заняття?

Соцмережі бурхливо реагують на дистанційне навчання в КНУ імені Шевченка
18 січня, 16:45

Про вимушені двомісячні канікули у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка розповідають студенти закладу, приміром, Громадському радіо. Експерт з енергетики Андрій Герус написав у «Фейсбуці», що керівництво закладу пішло на такий крок через брак коштів на опалення. Офіційно Центр комунікацій КНУ імені Шевченка називає це не канікулами, а дистанційним навчанням на зимовий період, про що просили... самі ж студенти. Хоча торік на вимогу студентів виш відмовився від дистанційного навчання. Та як ідеться на сайті університету, навесні 2017 року його Студентський парламент звернувся до ректорату з проханням урахувати можливість відзначення студентами новорічно-різдвяних свят і зменшити перебування в навчальних корпусах у найхолодніший зимовий період.


Багатьом вищим закладам освіти справді бракує коштів на опалення. І не лише через високі тарифи, а й через відсутність стратегій розвитку та вирішення саме цієї проблеми (про це «День» детально писав у матеріалі «Канікули на вимогу», №229 за 19 грудня 2017 року). У Міністерстві освіти і науки про цю проблему знають і вважають, що за умов автономії виші можуть самі регулювати графік навчання. Головне, щоб навчальні плани та програми виконувалися, як слід. Тож у КНУ імені Шевченка скористалися своїм правом, скорегувавши другий семестр так, що з 24 січня до 28 лютого факультети та інститути влаштують навчальні та виробничі практики поза межами університету, студенти готуватимуть курсові та дипломні роботи і виконуватимуть самостійні завдання. Перед цим, із 1 до 23 січня, виш був на зимових канікулах. Чи якісним буде таке навчання?


Чомусь у центрі уваги опинився лише гуманітарний флагман вищої освіти, але в його колег така сама ситуація. Народний депутат Тарас Кремінь вважає цю тему спекулятивною. «Кому вигідні спекуляції довкола КНУ імені Т. Шевченка та інших університетів країни в частині рішення студради щодо тривалості зимових канікул? — пояснює він свою позицію у «Фейсбуці». — Звісно, проблем у системі освіти вистачає, причому найбільше в різних куточках країни, де місцева влада часто і невдало співпрацює з нашими вишами. Проте робити такий піар на порожньому місці — політична безвідповідальність».


Журналістка Мирослава Барчук відповіла народному обранцю, що студенти та їх батьки зовсім іншої думки: «Студенти, особливо контрактники, які заплатили гроші, шоковані фактичним скасуванням занять. Викладачі кажуть, що методик дистанційного навчання нема». Зауваження пані Мирослави цілком слушне. Раніше про це «Дню» розповідали освітні експерти, додаючи, що такий підхід до навчання — просто імітація.
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати