Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чим здивує друга «Нобелівка» для вчителя

Почався прийом заявок на премію Global Teacher Prize Ukraine
18 квітня, 11:43
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Цю відзнаку іноді називають «Нобелівською премією» для вчителів із усього світу. Її започаткував арабський мільярдер Санні Варкі у 2014 році. Українську версію у 2017-му запустила громадська спілка «Освіторія». Її голова Зоя Литвин каже: «Мета цієї премії — розповісти українцям історії дивовижних вчителів, якими хочеться пишатися. Вони не скаржаться на обставини, а вже сьогодні будують нову українську школу у своїх класах».

Погоджується з актуальністю такої ініціативи міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Вона зазначає, що реальні історії впливових вчителів-інноваторів важливі як позитивні приклади, як стимул для інших розкривати свої таланти, як засіб підвищення престижу професії.

Перша національна премія зібрала 2500 номінацій і 632 заявки з усіх областей України. Володар Global Teacher Prize Ukraine Паул Пшенічка став першим вчителем у топ-100 найвпливовіших українців за роки незалежності.  Компанія GfK Ukraine проводила опитування перед запуском та після вручення премії. За цими даними, після вручення нагороди на 15% більше опитаних стали поважати професію вчителя.

Прийом заявок на цьогорічну премію вже почався і триватиме до 15 липня. 15 серпня оголосять топ-50 номінантів, а у День знань, 1 вересня, назвуть десятку фіналістів. Переможця оголосять на початку жовтня. У складі журі, окрім Зої Литвин та Паула Пшенічки, — журналістка та кураторка премії Наталія Мосейчук, ініціатор і натхненник руху EdCamp в Україні Олександр Елькін, заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Приз збільшився до чверті мільйона гривень, а ось критерії відбору лишилися незмінними. Номінант має бути повнолітнім і навчати дітей від шести до 18 років у рамках обов’язкової освіти. На своїх уроках такий учитель має застосовувати ефективні та інноваційні освітні практики, виховувати в учнів толерантність, критичне мислення та інші компетенції, необхідні для успіху у сучасному світі. Журі враховуватиме думку колег та учнів, а також прагнення номінанта до професійного розвитку.

Додатковий акцент другої національної премії — історії педагогів, які навчали відомих особистостей. Утім, кожен учень чи випускник може номінувати педагога, якого вважає гідним «вчительської Нобелівки», на сайті Global Teacher Prize Ukraine, коротко пояснивши свою позицію.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати