Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Деконструція і рух до «нової країни»

Алла Ярова – про зміни в системі освіти і «свій» «День»
01 жовтня, 13:29
ФОТО З FACEBOOK-СТОРІНКИ АЛЛИ ЯРОВОЇ

1 жовтня свій день народження відзначає друг «Дня», заступник директора навчально-наукового інституту бізнес-технологій «УАБС», що входить до складу Сумського державного університету, Алла ЯРОВА. Редакція щиро вітає іменинницю і бажає їй наснаги та оптимізму для нових досягнень! Традиційно напередодні ми поставили Аллі Григорівні кілька запитань. Почали з актуального – минулого року виш, де пані Алла була проректором, Українська академія банківської справи, об’єднався із Сумським державним університетом. Ми поцікавилися, як Алла Ярова оцінює ситуацію у сфері вищої освіти на сьогодні.

–  Як і більшість українців, маю, безумовно, чимало проблем, клопотів, хвилювань. Але, відволікаючись від цього проблемного контексту, загальний настрій можна охарактеризувати як передчуття добрих змін, – ділиться Алла Григорівна. – Попри те, що зараз здається, що в нас в усіх галузях відбувається деконструкція того, що в нас було, все одно проглядаються паростки успішного майбутнього – оцієї нової України, про яку ми всі мріємо. Але також і нових українців. Бо це проблема – усі ми хочемо жити по-новому, зовсім за іншими стандартами і в іншому форматі, але самі ще часто є «совковим шаблоном». Дуже важливо змінювати і себе.

А якщо говорити про систему освіти, то треба віддати належне тому, що міністерство освіти розпочало реформу. Реформу, в яку воно закладає, на мій погляд, правильну філософію змін. Тільки важливо, щоб ця реформа доходила на місця і працювала в кожній освітній установі. А це можливо тільки тоді, коли вона знайде своїх активних прихильників, агентів змін. Виходимо на ту ж саму формулу: порятунок потопаючого – в силах тільки самого потопаючого.

–  Якщо говорити про гуманітарну складову економічної освіти, наскільки вдається її зберігати?

– Академія банківської справи дуже багато робила для того, щоб гуманітарна складова була дуже масштабною. На той момент, коли діяла академія, тут було три мистецькі галереї, до двадцяти різних творчих студій, ми завжди працювали із газетою «День». І нам поталанило в тому, що ректор Сумського державного університету цей напрямок дуже схвалює і приділяє йому багато уваги. Тому я думаю, що ми об’єднаємо зусилля, які є в університеті та академії, і принаймні не втратимо тих традицій, які в нас були. Сподіваюсь,що будуть і нові.

–  Нещодавно було свято і в «Дня», газеті виповнилося 20 років. Як друг видання, як ви оцінюєте цей шлях?

–  «День» я дуже люблю і поважаю. І це є любов осмислена. Дуже ціную ту ціннісну платформу, яку вдалося створити Ларисі Олексіївні. Коли ми говоримо з колегами, оцінюючи сучасний український медіапростір, то сходимося на думці, що газета «День» стоїть на вершині. Це газета справді для інтелектуального читача, бо вона поважає людину і вбачає в ній Homo sapiens. Це не ширвжиток. Тобто коли береш у руки газету «День», відчуваєш себе людиною розумною. Це мені дуже подобається, тому що ситуація, на жаль, у нас із цим критична. Мені імпонують усі проекти «Дня». Вони дуже продумані. Дуже люблю бібліотеку газети, слідкую за нею. Ви маєте стиль, харизму і прекрасний колектив. Я вдячна вам за це, і завжди, коли до мене приходить «День», це мій щасливий день. Люблю ваш «Маршрут №1» – чудово, що в Україні є ті, хто пропагують стиль, інтелект, особливий шарм. Я вас також вітаю з 20-річчям!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати