Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Депутати не підтримали «Освіту»

У Луцьку приміщення останньої комунальної книгарні виставляють на аукціон
30 серпня, 09:52
ЛУЧАНИ МАРНО НАМАГАЛИСЯ ПЕРЕКОНАТИ ДЕПУТАТІВ НЕ ПРОДАВАТИ ПРИМІЩЕННЯ «ОСВІТИ»... / ФОТО АВТОРА

Загалом найстарішу луцьку книгарню «Освіта», яка діє в місті вже 59 років, не закривають. Її з центру міста, напроти університету, переводять до іншого мікрорайону. Але якщо зараз «Освіта» має понад 170 квадратних метрів площі, то, як сказала її директор Оксана Грінченко, заселити її збираються... на третій поверх, у кімнату, меншу за двадцять «квадратів».

На захист найстарішої книгарні виступили волинські письменники, науковці, видавці, загалом лист із проханням залишити заклад на своєму місці підписали понад три тисячі лучан. Під час візиту на Волинь прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана до нього з проханням вислухати людей і допомогти «Освіті» звертався видавець Дмитро Головенко. Тоді голова Волинської ОДА Олександр Савченко повідомив прем’єра, що в адміністрації проблему знають.

Але цього тижня на сесії Луцької міської ради депутати таки ухвалили рішення виставити приміщення книгарні на аукціон, продати її і таким чином, виявляється, поповнити міський бюджет. Хоча місто насправді має гарні прибутки. Але це єдине приміщення в центрі Луцька, яке ще не приватизоване, тому на нього давно, як кажуть, поклали око.

Перенесення книгарні з центру означатиме насправді її повільну загибель. У Луцьку є ще книгарні, навіть і в центрі, але вони приватні — сьогодні є, завтра нема, і цьому є підтвердження, бо не одна книгарня таким чином уже перестала діяти. «Освіта» залишалася єдиним таким комунальним закладом. Вона була, як відзначали на сесії, своєрідною «фішкою» Луцька — як музей ікони, замок, будинок скульптора Голованя, бо книжки в ній купувало багато поколінь лучан.

На сесії з проханням не виставляти приміщення книгарні на приватизацію виступила письменниця Надія ГУМЕНЮК (у залі був присутній і її чоловік, письменник Володимир Лис), яка сказала, що в Україні майже в десять разів менше книгарень, аніж у Польщі.

«Сьогодні (29 серпня. — Ред.) не просто приймуть рішення про книгарню, а про рух на майбутнє: чи підтримуємо ми українське, чи робимо так, як «ЛНР», — акцентувала Надія Гуменюк. — «Освіта» — це 60 років історії, це візитівка, яка міститься біля пам’ятника Кобзарю, вона є методичним центром і тримає зв’язки з усіма видавництвами України».

Наскільки важлива «Освіта» для освітян Волині, говорив почесний громадянин міста Богдан Свирида. Депутат від «Народного контролю» Павло Данильчук підготував проект про мораторій на продаж та відчуження приміщень, де містяться книгарні та бібліотеки. Але партійна дисципліна таки змусила депутатів міськради проголосувати за приватизацію найстарішої луцької книгарні. «За» приватизацію приміщення книгарні голосували члени «УКРОПу» та «Батьківщини».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати