Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Е-здоров’я» для поранених бійців

В Україні створили єдину медичну інформаційну систему
28 серпня, 10:59

Система «Е-здоров’я» стартувала з Київського госпіталю. Вона передбачає ведення усіх карток військовослужбовців в електронному режимі. За словами керівника проекту Михайла Лопатіна, за допомогою цієї системи лікар може отримати інформацію про всю історію хвороби пораненого ще до його госпіталізації. Це налагодить комунікацію між лікарями різних установ та дозволить оптимізувати процес лікування, оскільки рішення щодо можливих заходів медики зможуть приймати значно швидше.

 «Для того, щоб застосувати будь-який препарат, необхідно мати інформацію, чи не має людина на нього алергії. — розповідає волонтер медичної служби Штабу національного спротиву Іван Звягін. —  Завдяки новій системі, коли поранений надходитиме, лікар одразу матиме доступ до усіх його протипоказань і зможе швидше призначити правильний препарат».

Наразі до проекту підключені Запорізький госпіталь та Артемівська центральна районна лікарня. На черзі Маріупольська лікарня швидкої допомоги, Харківський та Львівський госпіталі. У майбутньому система дозволить співпрацювати з усіма медичними установами зони АТО. Доступ до ресурсу матиме й Академія медичних наук України та Міністерство охорони здоров’я. До березня 2016 року до «Е-здоров’я» планують підключити близько 500 користувачів.

Наталія ВОРОНКОВА, радник міністра оборони, засновник громадської організації «Волонтерська сотня «Добра воля»»:

— Ініціатива «Е-здоров’я» дозволить отримати повну інформацію про бійця, починаючи від передової, і розповсюдити її у всі госпіталі, у які він потраплятиме. Впроваджувати такі технологічні новинки складно, тому ми просуваємося поступово. Ми одразу бачимо недоліки системи, усуваємо їх та пробуємо розширятися. Електронна база вже формується, але є невелика проблема, що стосується нашого законодавства. За законом, лікарі повинні зберігати інформацію про пацієнта у паперовому вигляді, тому наразі медикам додалося роботи. Вони повинні вести й електронні, і паперові картки одночасно. Але з іншого боку, якщо лікар ввів дані у базу, він може їх роздрукувати та просто поставити свій підпис.

Другим аспектом роботи зараз є евакуація поранених. Щодо цього тестується кілька систем, зокрема GPS-навігація. Ця ініціатива полягає у тому, щоб керівник, який відправляє автівки швидкої допомоги на передову, міг бачити, де знаходиться кожна з них та в якому вона стані. Якщо цей експеримент вдасться, то ми сподіваємося, що через рік чи півроку кожна швидка матиме свій планшет. Так екіпаж вноситиме інформацію в єдину систему, і лікарня заздалегідь знатиме, який боєць і з якою травмою туди їде.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати