Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ефективно і недорого

На Вінниччині школярі створили пристрій для очищення хімічної води в шахтах Донбасу
10 лютого, 18:58
ФОТО МИХАЙЛА ШАФІРА

Під час екологічного хакатону, який днями проходив на базі Вінницької обласної станції юннатів, юні винахідники із Ладижина Юрій та Роман КУЧЕРЯВІ представили ефективний пристрій для недорогого очищення води від хімічного забруднення. Розробили його брати-десятикласники на заняттях у гуртку з основ науково-дослідницької діяльності, який діє при Ладижинському міжшкільному навчально-виробничому центрі «Спадщина». Координував роботу керівник гуртка Олександр ГЕРАСІМОВ. Він каже, що коли хлопці отримали завдання знайти технологічні рішення щодо очищення питної води чи стічних вод, то почали брали зразки для досліджень із Південного Бугу та водогону. Втім, вирішили зупинитися саме на очищенні води від хімічного забруднення, яке допоможе уникнути техногенної катастрофи водного басейну Східного Донбасу.

«Прилад надзвичайно ефективний і недорогий в експлуатації, — розповідає Олександр Герасімов. — Він передбачає очистку води у чотири етапи. Спочатку вона проходить обробку магнітним полем, яке обертається, далі за допомогою електродіалізу вилучаються солі, і вона стає придатною для господарських потреб, потім застосовується електрогідравлічний ефект для знезараження бактеріальної флори, а озонування на заключному етапі робить її придатною для харчових потреб. Тобто розроблений хлопцями зразок дає можливість відмовитися від хлорування, яке на Східному Донбасі використовують у летальних для флори і фауни дозах. Адже зараз шахтні води не відкачуються, а проникають у водоносні горизонти з питною водою, в яких міститься величезна кількість солей. Ця вода зі значними мінеральними включеннями потребує очистки, яку складно забезпечити наявними засобами. А винахід Юрія та Романа може вирішити це питання швидко, ефективно й економно».

Олександр Герасімов додає, що навіть дослідний зразок здатен очищувати до 100 літрів води на годину. Якщо збільшити потужність і пропускну здатність, то можна однією пересувною установкою забезпечити невелике місто питною водою, а стаціонарний потужний пристрій забезпечить ще більші обсяги.

Керівник надзвичайно задоволений роботою своїх учнів, не приховує, що рекламує їхню роботу всіма можливими способами і радіє, що схвальні відгуки вже почали надходити від столичних експертів. Тепер брати Кучеряві збираються зареєструвати патент на винахід у Державному департаменті інтелектуальної власності. А потім обіцяють представити його на Всеукраїнському конкурсі інноваційних проєктів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати