Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Філософія – гостре лезо розуму...»

Глибокі та вічні питання осягали учасники Літньої школи журналістики газети «День» разом із мислителем Андрієм БАУМЕЙСТЕРОМ
11 липня, 19:57

Головний критерій якості суспільства — його здатність народжувати людей, які вміють і хочуть змінювати світ на краще. Журналісти ж, повинні вміти віднайти й представити таких людей. У цьому переконаний лектор Літньої школи журналістики газети «День» публіцист, доктор філософських наук, професор філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій БАУМЕЙСТЕР, який завітав до редакції.

«Людині від природи властиво ставити філософські питання», — констатував на початку зустрічі Андрій Баумейстер. Учасники розмови мали змогу переконатися у цьому на власному досвіді, адже, попри відсутність у нас фахової освіти, спілкування переросло у справжній філософський диспут — Андрій Олегович не лише відповідав на запитання студентів, але також цікавився нашою власною позицією.

Проблема моральних авторитетів в Україні, рівень освіти, залучення політиків до філософської традиції, протистояння російській агресії на культурному й економічному рівні, принципи функціонування публічного простору в умовах стрімкого технічного розвитку, перспектива трансгуманізму — ці та інші теми викликали в аудиторії жваве обговорення.

«Людину дуже легко поступово позбавити важливих культурних, інтелектуальних потреб, і згодом їй здаватиметься, що їх ніколи й не було, — вважає Андрій Баумейстер. -Якщо ми не бачимо й не чуємо інтелектуалів, художників, композиторів, то з часом суспільство перестає їх потребувати. Але я вважаю, що без цих людей суспільство неможливе. Без них ми приречені споживати не лише промислові, а й мистецькі, інтелектуальні продукти інших країн. Культурні потреби — це питання нашої гідності».

ВРАЖЕННЯ

«СЕНС ЖИТТЯ — ПОШУК САМИХ СЕБЕ»

Антон СЕСТРIЦИН, Університет Карлтон (Оттава):

— Зустріч з Андрієм Баумейстером — це великий успіх. Сподобалась теза лектора про те, що кожен журналіст — трішки філософ, адже філософія це також підбір і аналіз фактів, формування світогляду. Сьогодні в школі бракує майданчика для обговорення важливих життєвих питань, які виникають у підлітків. Освіта має навчити вдумливо читати, обговорювати прочитане та писати про почуте. «Школа має розвивати індивідуальність» — наголосив Андрій Баумейстер. Окремим блоком обговорили важливість іміджу України за кордоном, а також значну роль, яку відіграє у цьому газета «День». Це видання, яке не лише знайомить іноземців з маловідомими фактами про нашу країну, але й «розповідає про Україну самим українцям».  Коли українці сформуються як відповідальні громадяни, то ніякі політтехнології не зможуть вплинути на їхню свідомість. Насамкінець Андрій Баумейстер нагадав, що сенс нашого життя — це пошук самих себе. Власне, цим і займаються 18 щасливчиків цьогорічної Літньої школи газети «День»!

«ТУТ ВСЕ НЕ ВИПАДКОВО»

Марія Нитка, Львівський національний університет ім. Івана Франка:

– І знову ж таки - тут все не випадково. Переконана, що журналістика має стояти на трьох китах: історії, літературі й філософії. Андрій Олегович виправив мене: змінив «літературу» на «мистецтво» в цілому. В нашому університеті викладає не менш цікавий філософ Андрій Дахній  – це людина, яка вперше прищепила мені не лише цікавість, а й любов до філософії. Водночас Андрій Баумейстер протягом цього короткого спілкування дещо змінив мої усталені уявлення про філософію. «Ми не можемо дійти до меж душі», «Наше завдання стати цікавими» – геніально, правда? Було надцікаво. Продуктивний ранок! Дякуємо за відкритість пану Андрію.

«МИ ЗАПАЛЮЄМО ОДИН ОДНОГО»

Любов РИБАЛКО, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова:

– «Уміння читати, писати та говорити – необхідні для того, щоб навчитися формувати свою думку та власну картину світу, а також свою особистість», – зауважив філософ та живописець Андрій Баумейстер (як з’ясувалося, за першою освітою наш гість – художник!)  З одного боку, ця думка є очевидною, але з іншого – далеко не всі беруть її до уваги. Ми повинні вчитися мислити, говорити, писати. І тільки за цих умов зможемо стати особистостями.

Цьогорічна Літня школа журналістики відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати