Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Глобальний наступ на кримських татар

Громадська організація «Крим SOS» закликає усіх 29 вересня об 11.00 прийти на Майдан Незалежності в Києві і підтримати меджліс
29 вересня, 12:01

Нагадаємо, 26 квітня підконтрольний РФ Верховний суд Криму заборонив діяльність представницького органу кримських татар на території Росії та анексованого півострова. Зробили це за заявою тодішнього так званого прокурора Криму Наталії Поклонської, яка керувалась законом РФ «Про протидію екстремістській діяльності». Перед цим Поклонська призупинила діяльність організації.

Захист меджлісу, який і подав апеляцію, на позитивне рішення особливо не розраховує. Як раніше пояснював журналістам заступник голови меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов, стадію апеляції необхідно пройти для подальшого звернення до Європейського суду з прав людини.

Громадська організація «Крим SOS» закликає усіх 29 вересня об 11.00 прийти на Майдан Незалежності у Києві і підтримати меджліс. Подібні акції мають відбутися біля посольств РФ у різних країнах.

Ольга СКРИПНИК, координатор Кримської правозахисної групи:

— Скоріш за все, 29 вересня Верховний суд Російської Федерації вирішить заборонити меджліс. Це небезпечно, бо він є представницьким органом кримських татар, майже кожен з них входить до його складу або пов’язаний з його діяльністю. Це є переслідуванням людей за конкретною ознакою — за належністю до кримськотатарського народу. Якщо меджліс остаточно внесуть до переліку заборонених і екстремістських організацій на території Росії, ці люди підпадуть під дію кількох кримінальних статей. Переслідування по них загрожує позбавленням волі до восьми років. Також це рішення призведе до деяких обмежень для членів меджлісу кримськотатарського народу, наприклад, до заборони певний час засновувати громадські організації.

У Криму сьогодні є багато переслідуваних груп людей: українці, представники Української православної церкви Київського патріархату, журналісти, кримські татари. Від Росії не один раз вимагали припинити ці утиски, але вже третій рік вона порушує всі міжнародні зобов’язання і далі переслідує людей. Тому здебільшого надії зараз покладаються на міжнародне співтовариство, на конкретні іноземні держави і на міжнародні організації, як Євросоюз, ООН, ОБСЄ. Один з ефективних важелів, що може вплинути на Росію, — економічний. Тому часто експерти зазначають, що треба далі посилювати санкції. Другий спосіб впливу — політичний і дипломатичний тиск. Третій — міжнародно-правові інструменти, звернення до міжнародних судів, як Європейський суд з прав людини, що нині теж активно використовується.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати