Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Iнтереси студентів поки ніхто не зачепив»

Щоб уладнати конфлікти в медичних вишах, МОЗ створило спеціальну робочу групу
19 вересня, 11:41
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я, 17 вересня уже відбулося перше засідання цієї робочої групи. Її головою призначили державного секретаря МОЗ України Артема Янчука, заступником голови комісії — заступника міністра охорони здоров’я Олександра Лінчевського. До комісії також включили представників Міністерства юстиції, Міністерства освіти і науки та Національної поліції. Мета — відновити нормальне функціонування і навчальний процес у Національному медичному університеті імені Олександра Богомольця та Одеському національному медичному університеті.

Це буде непросто. Нагадаємо, наразі МОЗ намагається призначити в київський медуніверситет свого виконувача обов’язків ректора — співробітника НМУ Олександра Науменка. У виші кажуть, що це порушує закон про вищу освіту й ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва, яка забороняє міністерству втручатися в роботу університету і призначати в. о. ректора. Також суд визнав, що обов’язки керівника вишу має виконувати перший проректор Ярослав Цехмістер.

14 вересня Олександр Науменко мав розпочати виконувати обов’язки ректора, і чомусь допомагали йому в цьому правоохоронці, оточивши приміщення ректорату на бульварі Шевченка, 13. У свою чергу, Ярослав Цехмістер і Катерина Амосова, котра після усунення з посади ректорки очолює вчену раду НМУ, провели оперативну нараду, на якій вирішили, що ректорат переїжджає у навчальні корпуси на проспекті Перемоги, 34, і на вулиці Зоологічній, 1, бо це потрібно для нормальної роботи університету.

«На мою думку, конфлікту між МОЗ і НМУ немає, є атака та війна, яку веде МОЗ проти університету, — коментує ситуацію Володимир МОТОРНИЙ, старший лаборант кафедри хірургії №4 НМУ ім. О. Богомольця, який 2014 року був активним учасником студентських протестів проти екс-ректора вишу Віталія Москаленка. — Університет ніколи не захищався від МОЗ і не був вороже налаштованим до нього, а намагався йти назустріч і комунікувати, надходили також пропозиції щодо реформ, різних проблем на місцях, як покращити роботу університету, але всі ці звернення було проігноровано. Існує такий пункт медичної освіти, як контроль її якості. Інструментом цього контролю є ліцензійний іспит «Крок». Коли трапилася господарча суперечка між НМУ та Центром тестування (при МОЗ. — Ред.), міністерство втрутилось у це на боці Центру тестування, який просто пішов на шантаж і після оцінювання не видавав сертифікатів студентам. Ще тоді МОЗ мало би їх закрити, бо це є грубе порушення».

«Наразі студенти мають учитися далі. Їхні інтереси поки ніхто не зачепив, — продовжує Володимир Моторний. — Звісно, є проекти, які можуть у перспективі їм нашкодити, приміром, переформатування університету (за даними голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець, в уряді готується проект розпорядження про злиття вишу з Національним музеєм медицини та утворення Українського медичного університету. — Авт.). Це створить проблеми з визнанням дипломів, позбавленням статусу національного тощо. Якщо справа доходитиме ближче до втілення цих ідей, всі мають проявити позицію».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати