Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iрландське «Свободу Сенцову!»

Як за кордоном підтримують «бранців Кремля»
09 серпня, 19:50
ФОТО З ФЕЙСБУК-СТОРІНКИ МИХАЙЛА БАСКІНА

«На найбільшу нашу акцію прийшло десь 55 людей, на останню — близько 15. Може, пора відпусток, може, люди втомлюються, хтось не може приходити на всі акції. Але люди підтримують тему. Принаймні, українці в Ірландії переймаються долею Олега, виявляють підтримку. Це стосується не лише акцій, інколи треба перекладати матеріали тощо. Посольство України завжди приходить на акції майже повним складом. Долучаються різні люди. Навіть кілька разів приходили росіяни, які співчувають Олегу», — Михайло Баскін розповідає про акції на підтримку «заручників Кремля» в Дубліні.

Сам Михайло родом із Тернополя, 2001 року переїхав до Ірландії, займає активну громадянську позицію і зараз координує ініціативи на захист незаконно ув’язнених українців у Росії та окупованому Криму. Також ці заходи підтримує Асоціація українців у Республіці Ірландія. Зазвичай активісти збираються під ірландським парламентом, поряд з іншими державними установами.

«Останні пару тижнів ми не проводили акцій, але продовжуємо писати листи, звернення, — говорить Михайло. — Вуличні акції допомагають здійснювати тиск на місцеву владу, засвідчують серйозність наших намірів. А справжня робота відбувається не на вулицях, а в листуванні. Активісти постійно пишуть звернення до міністра закордонних справ, до прем’єр-міністра, парламенту, місцевих депутатів. Долучаються і українці, і наразі ірландці. Ми певним чином координуємо це з «Євромайданом SOS» і групою Save Oleg Sentsov, які постійно влаштовують акції на підтримку Олега по всьому світу».

ФОТО З ФЕЙСБУК-СТОРІНКИ МИХАЙЛА БАСКІНА

Активісти намагаються «пробивати» тему «бранців Кремля» і серед журналістів, але з цим тяжко. «Медіа, напевно, не мають бажання остаточно псувати відносини з Росією і трохи замовчують ситуацію, — зазначає Михайло Баскін. — Лише декілька репортерів реагують на тему, про це писали у великих ірландських виданнях, таких як Irish Independent і Herald. Взагалі ірландські медіа рідко згадують Україну у своїх публікаціях. Звісно, у 2014, 2015 роках відбувались великі події, які вони не могли оминути, а зараз складається враження, що вони ігнорують ситуацію».

З іншого боку, урядовці відгукуються на заклики допомогти «бранцям Кремля». Михайло каже, що їхня ініціативна група отримує листи від уряду з обіцянками наголошувати на вимогах звільнення Олега Сенцова. Власне, міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковні публічно закликав до негайного звільнення Сенцова та інших українських «в’язнів сумління», яких утримують у Росії, під час візиту до Дубліна очільника українського МЗС Павла Клімкіна наприкінці червня.

Михайло зауважує, що нерідко ірландці дивуються, коли дізнаються про «бранців Кремля». «Під час Чемпіонату світу з футболу (проходив у Росії з 14 червня до 15 липня. — Ред.) багато українців згадували про це в розмовах, й ірландці дивувалися такій ситуації. Ірландці дуже мало інформовані. Якщо якийсь українець не розповість їм про майже 70 людей у полоні в Росії та Криму, ніхто про це не знає. Але в соціальних мережах все одно з’являються і поширюються дописи, якісь події, й ірландці так долучаються, серед них є люди, які постійно приходять на наші акції», — додає Михайло Баскін.

Акції на підтримку Сенцова проходять у різних країнах. Сам Михайло перебуває на контакті з однодумцями у Франції, Німеччині, Португалії. Він констатує: «Ми відчуваємо безсилля... Східний сусід України ігнорує вимоги не тільки українців по всьому світу, а й держав, де вони проживають. Але ми продовжуємо писати звернення, нагадувати про ситуацію. Певно, наступного тижня знову влаштуємо акцію».

Нагадаємо, 10 серпня — 89-й день голодування Сенцова. У фейсбук-спільноті Save Oleg Sentsov закликають усіх писати листи до Володимира Путіна. «Вчора (8 серпня. — Ред.) сестра Олега Сенцова отримала від нього листа. Олег майже не встає. Пише, що кінець близько і мова не про звільнення. Звільнити Олега Сенцова особисто просив генсек Ради Європи. Пізніше Путіну написала мати Олега. Ці звернення досі без відповіді. Давайте посилимо цей заклик!.. Рішення про помилування — це одна із останніх можливостей врятувати життя Олега. Тому таких листів має бути якомога більше. Тож об’єднаймо зусилля! Разом і до кінця!» — йдеться в дописі на сторінці спільноти.

Текст листа з проханням помилувати Сенцова з міркувань гуманності, а також електронна адреса, на яку його потрібно надсилати, розміщені у групі Save Oleg Sentsov.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати