Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

КБ «Південне» опановує новітні технології

Флагман космічної галузі України ввів в експлуатацію цех зі збирання та випробування космічних апаратів
09 січня, 12:16
ФОТО ITC.UA

У Дніпрі флагман космічної галузі України, конструкторське бюро «Південне» ввело в експлуатацію цех зі збирання та випробування космічних апаратів. Він відповідає найвищим вимогам і світовим стандартам, що дасть змогу успішно реалізувати українську космічну програму. А саме: збирання моніторингових супутників «Січ», супутників типу «Мікросат» та YuzhSat, спецсупутників мікро- і нанотипу, космічних апаратів для сервісного обслуговування. Як повідомляється, новий цех має загальну площу 1000 кв. м із робочою зоною, де встановлено новітню систему очищення та кондиціонування, яка забезпечує постійну температуру і чистоту повітря. Уже зараз у новому цеху збирають кілька космічних апаратів — «Січ-2-1» (дистанційне зондування Землі), YuzhSat (науковий проект «Аерозоль») та «Мікросат» (багатозональний моніторинг динамічних процесів в іоносфері).

Відкриття нового цеху зі збирання і випробуванню супутників — не єдина позитивна подія. Наприкінці минулого року в КБ «Південне» було також введено в експлуатацію новий обчислювальний центр з найпотужнішим суперкомп’ютером в Україні. Унікальну комп’ютерну систему спеціально розробляли для розв’язання інженерних і наукових завдань за допомогою методів обчислювальної фізики. Партнерами КБ «Південне» були відомі у світі компанії MTI, Hewlett Packard Enterprise, APC, ANSYS та інші. Особливість  суперкомп’ютера полягає в тому, що він забезпечує розв’язанння великої кількості завдань за короткий час і підвищену точність результатів. Роботу суперкомп’ютера забезпечує сотня серверів і близько чотирьох тисяч обчислювальних ядер на процесорах новітньої архітектури. Загальна місткість оперативної пам’яті — близько 18 терабайтів, зі сховищем даних на 200 терабайт. Усі компоненти суперкомп’ютера об’єднані у спеціалізовану високошвидкісну комп’ютерну мережу. Пікова продуктивність суперкомп’ютера становить  300 трильйонів операцій на секунду, і її порівнюють із потужністю тисячі персональних комп’ютерів, що працюють одночасно.

Відкриття обчислювального центру — лише перший етап впровадження високопродуктивних технологій. У майбутньому продуктивність суперкомп’ютера може бути збільшено удвічі. Реалізувати проект вдалося завдяки міжнародним комерційним контрактам КБ «Південне», без залучення коштів із державного бюджету. Крім того, наприкінці минулого року в КБ «Південне» було відкрито новий багатофункціональний випробувальний центр, де в режимі реального часу відбувається випробування та відпрацювання взаємодії різних систем авіоніки і приладів ракетно-космічної техніки. Тривісний імітатор руху дасть змогу імітувати траєкторію польоту ракети в реальному часі. Тепер основний обсяг льотних випробувань замінюватиметься моделюванням польоту ракети на спеціальному стенді, що значно скоротить фінансові витрати. Лабораторну центрифугу призначено для випробувань апаратури на стійкість до високих навантажень, які виникають під час польоту ракети, а також для контролю якості комплектуючих деталей.

З появою такого устаткування українські підприємства зможуть створювати системи управління нового покоління відповідно до міжнародних стандартів. Цьогоріч у КБ «Південне» з’явиться також устаткування для випробувань ракетно-космічної техніки в широких температурних діапазонах. Створюється і виробнича ділянка з виготовлення корпусних деталей з металів за технологією ротаційного розкочування.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати